Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 10 de març de 2015

[Vídeo] Muixeranga en defensa del patrimoni natural i cultural del PV

Al voltant de 300 persones, un centenar d'elles de la Nova Muixeranga d'Algemesí, s'han donat cita al Pont de Ferro d'Alzira per reivindicar de manera conjunta el nostre patrimoni natural i el nostre patrimoni cultural

Fotos: Xúquer Viu / Nova Muixeranga
Muixeranga, Alzira, XúquerNotícies relacionades

Xúquer Viu i la Nova Muixeranga d'Algemesí, amb el suport de nombrosos ciutadans i representants de diversos partit i entitats socials del País Valencià, han unit forces aquest dissabte en Alzira per a fer, literalment, pinya en defensa del patrimoni natural i cultural valencià alçant una torre humana de cinc altures.

Aquest matí, al voltant de 300 persones, un centenar d'elles de la Nova Muixeranga d'Algemesí, s'han donat cita al Pont de Ferro d'Alzira per reivindicar de manera conjunta el nostre patrimoni natural i el nostre patrimoni cultural.

Des del Pont de Ferro, una cercavila-manifestació ha baixat a la vora del riu fins situar-se en un punt on els membres de la Nova Muixeranga d'Algemesí i altres desenes de persones han fet pinya per alçar una magnífica torre de 5 altures a la vora del riu. Posteriorment, la Nova Muixeranga d'Algemesí ha format una línia de torres menudes amb xiquets, a la vora del riu, amb la bandera de Xúquer Viu, sostinguda en alt.

Els membres de la Nova Muixeranga d'Algemesí portaven de la mà d'un grup de xiquets una pancarta amb el lema de "Xúquer Viu", mentre que els membres de la Coordinadora de Xúquer Viu sostenien una altra pancarta amb el lema "El Xúquer no es ven".
 
La imatge de la Nova Muixeranga en el marc del principal riu dels valencians, col·laborant amb Xúquer Viu, és una crida als riberencs i valencians per lluitar pel futur del nostre riu.

La sobreexplotació del Xúquer en les últimes dècades, el mal resultat del nou pla de conca aprovat el passat mes de juliol i les amenaces del canvi climàtic amb una reducció significativa dels cabals en els pròxims anys, urgeixen a la mobilització social per evitar una situació irreversible del Xúquer, segons els organitzadors d'aquesta concentració.
 
Imatge dels participants en la concentració celebrada aquest dissabte a Alzira.

Des de l’any 2011, la Nova Muixeranga forma part del Patrimoni de la Humanitat. Però el riu Xúquer ja ho era molts anys més enrere. Hui, la Nova Muixeranga ha posat les seues mans, junt amb les de Xúquer Viu, al servei del Xúquer, perquè som conscients que sense el riu no es poden concebre igual les nostres torres. En les teues mans està que el riu no es transforme en una pudenta claveguera a cel obert.
 

Xúquer Viu i la Nova Muixeranga d'Algemesí, amb el suport de la ciutadania i representants de diverses entitats i formacions d’esquerra del País Valencià, han unit forces per fer literalment pinya en defensa del nostre patrimoni natural “i d’un riu Xuquer, que s’està morint”.

Representants de la Nova Muixeranga denunciaven, ja abans de l’acte, que “el Xúquer es mor” i que “després de res valdrà, quan arribe el moment, mirar cap a un altre costat com si en nosaltres no anara la cosa” ja que “uns perquè, com a sangoneres, han xuplat a conveniència i profit fins deixar-lo ben mortet i eixut” i altres, “els  polítics, que ho han permés”.
 

A més, a més, al nou Pla de Conca del Xúquer, “es reparteix més aigua de la que realment porta el riu”, gràcies a la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental. A més, els representants de la Nova Muixeranga d’Algemesí denuncien que la ciutat de València “gasta tres parts d’aigua del Xúquer per cada part que ho fa del Túria”. “I per rematar el saqueig, aigua al Vinalopó al servei dels interessos més obscurs de la cobdícia humana, d'aquells que es fan servir de corrupteles per fer honor al seu cor “negre i pelut”. “Si tots i totes ens posem mans a la feina sense perdre un segon més –subratllaven-  ni una gota més, el Xúquer és més que un riu” ja que “és patrimoni de tots i ens identifica com a poble”.