Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 18 de juny del 2019

De Pere Martell a l'actual Cambra de Comerç, 791 anys d'èxits.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

En motiu del canvi de Presidència a avui volem compartir amb vosaltres, “Fets històrics que expliquen la cultura d'empresa catalana”. Recuperem-los!


@fem_historia

1228: Pere Martell, comerciant i navilier que coneixia la Mallorca musulmana, va aconseguir asseure al menjador de casa seva el comte-rei Jaume I i els magnats del Principat per a negociar finançament, aportació militar i el repartiment de l’illa.


1401. En plena crisi econòmica, política i social per la Pesta Negra i els rebrots posteriors, en el Consell de Cent els comerciants de transaccions internacionals de BCN creaven la Taula de Canvi a la Llotja de Mar, considerada el primer banc públic de la història d’Europa.


1474. El Consell de Cent de Barcelona inicia les obres del port de Barcelona: obra finançada i promoguda íntegrament pel govern municipal de Barcelona. El moll s’anomenaria de la Santa Creu, i la seva explotació seria arrendada tant a comerciants de la ciutat com a estrangers.


1493. Membres de la cancelleria reial i l’estament mercantil de la ciutat formalitzen un crèdit sindicat de 166.000 sous (avui 10 milions d’eur) per a finançar el 2n viatge de Colom. Aquest fet es traduiria amb una important presència de catalans en aquell segon viatge.

1493-1500 Els catalans del 2n viatge de Colom introdueixen les primeres formes modernes de producció al Nou Continent. Destaca l’empresa de Miquel de Ballester, qui explotaria, transformaria i exportaria canya de sucre des de l’illa de la Hispaniola (avui Rep. Dominicana i Haití).


1550-1640: La immigració occitana duplica la població i quadruplica la producció. La primera onada és mà d’obra. La segona està formada per un grup d’artesans i comerciants. Son els introductors d’una ideologia d’empresa protestant que canviarà per sempre la cultura del país.


1640 Revolució dels Segadors: Pau Claris ordena a Josep Fontanella, cap de l’executiu, que envii un grup als Països Baixos per a adquirir coneixements per a implantar el model mercantil neerlandès a Catalunya. Naixia la idea “Catalunya, la Holanda de la Mediterrània”.

1690. Comerciants catalans, neerlandesos i anglesos liderats per Narcís Feliu de la Penya 
funden la Companyia de la Santa Creu destinada a l’exportació de tèxtils fabricats a Barcelona i rodalies i alcohols destil·lats a Reus, cap a Anglaterra, Paisos Baixos i les seves colònies.


L'any 1696 es culmina l’obra de tancament del @portdebarcelona. El moll s’anomenà de la Santa Creu com la companyia mercantil creada anys abans. El seu cost va ser de 250.000 lliures barcelonines (l’equivalent actual aproximat a 150 milions d’euros).


1701: No es pot explicar la progressiva gravitació de Catalunya cap a l’aliança internacional austriacista anti-borbònica sense la intervenció de la classe mercantil: Els Borbons pretenien acabar amb els canals comercials catalans amb Anglaterra, Paisos Baixos i colònies.

1701-1705: el comerciant neerlandès #Jagger va ser objecte de persecució, sanció i ordre d’expulsió per no obeir l’ordre borbònica de no comerciar amb les potències atlàntiques enemigues de la coalició borbònica. Les institucions catalanes es van posar al costat de Jagger.


El Pacte de Gènova (1705) -amb Anglaterra- que posicionava #Catalunya al costat de l’aliança austriacista, es va signar amb #Crowe, un vell conegut de Jagger i un potent  exportador anglès radicat anteriorment a Barcelona i amb interessos a Reus.


1709: Salvador Feliu de la Penya i 7 comerciants exportadors catalans, creen la Companyia Nova de Gibraltar, el primer canal comercial català que no fa escala a Càdis per a exportar-importar amb les colònies hispàniques d’Amèrica.


1750-1800 La classe empresarial catalana inicia la compra de terrenys en desús per a crear matèria primera per a la #indústria. Destaca el barceloní Melcior de Guàrdia, que va adquirir el despoblat d’Almacelles, va promoure la seva refundació i va posar en explotació les terres.
1756. Un grup de comerciants catalans crea la Reial Companyia de #Comerç de Barcelona amb un capital social d’un milió de pesos (1 milió d’eur aprox.) per a comerciar, amb les limitacions imposades pel regim borbònic, amb l’Amèrica hispànica, especialment amb Veneçuela.


1750-1800 Prenen força els projectes de modernització de l’aparell agrari català. Mentre que l’estat finançava obres faraòniques a Castella, comerciants i industrials catalans iniciaven grans projectes com el Canal d’Urgell i els Canals de la Dreta i de l’Esquerra de l’Ebre.


1750-1800 Comerciants catalans com Pere Turull, conegut com "el Rico Catalán", conquesten els mercats peninsulars. Va fixar el compromís de compra de la producció de les grans finques d’Andalusia i Extremadura poc després de la sembra, i després hi venia el producte transformat.


1750-1810: 1a onada immigratòria catalana a Cuba, Puerto Rico, Lousiana i Argentina. Els catalans comerciants hi “planten botiga” amb el propòsit de crear i controlar l’exportació-importació amb Catalunya. El model comercial llatinoamericà actual, es l’herència d’aquells catalans.
Els comerciants que planten botiga a Buenos Aires i l’Havana, fan un dels dos punts terminals d’una ruta d’importació-exportació entre Catalunya i Argentina que generarà la creació dels primers capitals que conduiran a la Revolució Industrial .

1750-1810 Per influència de l’activitat dels “indianos”, els tallers tèxtils i les destil·leries catalanes es multipliquen. Abans de la Rev. Industrial, els conreus i tallers pre-industrials que produeixen pel mercat peninsular i colonial son cada cop més importants: BCN i Reus.


1820-1830: Implantació de les #selfactines (automatització de la producció) a la industria tèxtil catalana. La Güell, Ramis i Cia. -de Sants- coneguda com el Vapor Vell, seria la primera.
1830-1880: 2a onada de catalans professionals qualificats a l’Argentina i a Cuba que segueixen obrint botiga. L’actual model comercial Llatinoamericà anomenat bulevard, va ser exportat pels catalans (actualment en crisi pel model anglo-saxó del centre comercial que exporta EUA).


1838-1855: Creació de grans fàbriques que concentren centenars de treballadors:
  • La Maquinista Terrestre i Marítima -a la Barceloneta- amb 1.200 treballadors.
  • La Fabril Algodonera de Reus, concentra 1.000 treballadors.

1848: Inauguració de la primera línia de ferrocarril de la península: Barcelona-Mataró.
El 1854 s’inaugurava la  Barcelona-Molins de Rei i el 1856 la Reus-Tarragona.


1886: Fundació de la #CambradeComerç. El seu primer president va ser Manuel Girona, que havia estat el fundador de la Companyia Canal d’Urgell, promotora de l’obra civil privada més important del segle XIX peninsular.




Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial