Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 23 de novembre del 2015

Castelló per la Llengua: Actes commemoratius dels 83 anys de les ‘Normes de Castelló’

Font: Castelló per la Llengua: Presentem els actes commemoratius dels 83 anys de les ‘Normes de Castelló’

La commemoració, que per cinqué any consecutiu organitzem des de la plataforma cívica Castelló per la Llengua, culminarà dissabte 12 de desembre en una jornada festiva i reivindicativa amb una fira d’entitats, la tradicional manifestació i un concert de música en valencià.

Aquest dimecres 11 de novembre, la plataforma Castelló per la Llengua –que aglutina una vintena de col•lectius entre partits i organitzacions polítiques, sindicats i associacions culturals de la ciutat de Castelló de la Plana– hem presentat en una roda de premsa elsactes commemoratius dels 83 anys de les ‘Normes de Castelló’, un esdeveniment que, com ha manifestat el nostre portaveu Toni Vizcarro, considerem “un autèntic punt d’inflexió en el procés de recuperació de la llengua, que reivindiquem amb els peus en el present i la mirada en un futur en què volem consolidar el valencià com a llengua comuna i de cohesió social dels valencians i les valencianes”.

És per això que el lema de la commemoració d’enguany és “Trau la llengua! El valencià, cosa de totes i tots”, una invitació a tots els castellonencs i castellonenques –i per extensió a les valencianes i valencians– “a parlar el valencià, sense vergonya”. Com ha manifestat Vizcarro, “aquesta proposta s’adreça tant als valencianoparlants, que massa vegades oculten la seua llengua per por a no ser entesos o a ser rebutjats i no són conscients que així dificulten l’aprenentatge a les persones que encara no el parlen; com als castellanoparlants i els parlants d’altres llengües, que ja en saben o n’estan aprenent però encara no han donat el pas, i que així fan útil l'esforç que els ha representat aprendre'l”. “Perquè el valencià recupere espais cal que totes i tots, vinguem d’on vinguem i parlem la llengua que parlem, l’assumim com a cosa pròpia i aportem el nostre granet d’arena per a augmentar-ne l’ús”, ha reblat.

La commemoració s’encetarà amb un seguit d’actes organitzats pels col·lectius de la plataforma; el primer tindrà lloc aquest divendres 13 de novembre amb la presentació del llibre La catalanofonia de M. Àngel Pradilla i s’aniran succeint al llarg del novembre i fins al 4 de desembre. Elsactes propis de la plataformas’iniciaran el 3 de desembre, en unaconferència a càrrec d’Enric Nomdedéu, vicealcalde de Castelló i regidor encarregat de l’àrea de normalització de l’Ajuntament, que explicarà els primers passos en la posada en marxa de la ‘Carta lingüística de la ciutat, una proposta de Castelló per la Llengua que serveix de base de la política lingüística del consistori. El dia 10 de desembre, a més, s’estrena a la nostra ciutat el documental Sempre Al Tall, un biopic que acompanya l’històric grup en el seu comiat dels escenaris i, al mateix temps, fa un recorregut pels últims quaranta anys d’història valenciana.

El plat fort arriba dissabte 12 de desembre, en una jornada festiva i reivindicativa que començarà amb una fira d’entitats a les 11h a la Plaça Santa Clara, amb animació infantil, tallers, dinar i l’actuació de Toni de l’Hostal; amb la ja tradicional manifestació que arrancarà de la Plaça de la Independència (la Farola) a les 18h; i finalment un concert de música en valencià a La Pèrgola, que començarà a les 21h i comptarà amb les actuacions de Talps, Orgull de Classe i El Diluvi.

Us animem a participar-hi i a traure la llengua cada dia, sense vergonya: perquè el valencià és cosa de totes i de tots!