Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 5 de juliol del 2018

Valtònyc, des de Brussel·les: "Si puc tornar a l'Estat, ja ho faré quan hi hagi una República catalana"

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

El cantant acusa la justícia espanyola de perseguir-lo per ser "d'esquerres, comunista i independentista"

El raper mallorquí comptarà a Bèlgica amb el mateix advocat que Carles Puigdemont.. ACN
El raper mallorquí comptarà a Bèlgica amb el mateix advocat que Carles Puigdemont. © ACN

Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, està "molt content de ser lliure" i confia "plenament" en la justícia belga, que haurà de resoldre l'euroordre contra ell emesa per l'Estat.
Així ho ha assegurat el raper durant una roda de premsa que ha oferit aquest dijous de vesprada des de Brussel·les després que un jutge instructor a Gant l'haja deixat en llibertat amb cautelars mentre es resol la petició d'extradició a l'estat espanyol.
Segons ha explicat el cantant, a més de per Gonzalo Boye, serà defensat a Bèlgica per l'advocat Paul Bekaert, conegut entre altres qüestions per representar Carles Puigdemont quan era a la capital belga. El mallorquí ha dit també que "no ha fet res més que cantar" i ha acusat la justícia espanyola de perseguir-lo per ser "d'esquerres, comunista i independentista".
Valtònyc també ha explicat que des que es troba a Bèlgica treballa com a dissenyador web i ha llogat una casa i espera poder seguir fent cançons i concerts. "La meva intenció és fer feina, viure i seguir cantant i si puc tornar a l'Estat, ja ho faré quan hi hagi una República catalana", ha explicat.
"No ens deixen cantar, no ens deixen votar com a poble i per això he decidit posar el meu cas al servei de la lluita pels drets fonamentals i intentar ser un precedent en la justícia per als meus companys i que no entrin a presó", ha dit Valtònyc a l'inici de la roda de premsa. Tot i estar "content" per ser lliure, el cantant ha admès que també està "enfadat" perquè a l'Estat "no tenen la raó" i hi ha "20.000 imputats" per escriure cançons, per activisme, fer periodisme o per haver volgut fer un referèndum. "Jo no sóc un cas aïllat, Espanya està patint un retrocés democràtic i de democràtic en té ben poc", ha remarcat.
Confiança en la justícia belga
Per altra banda, Valtònyc ha dit també que "en tot moment" i des del primer dia que va arribar a Bèlgica ha estat "a disposició de la justícia belga", en la qual confia "plenament" perquè ha demostrat, segons el cantant, ser "independent "i estar "al costat dels drets humans i fonamentals". "És una condemna per haver cantat i jo crec que hi haurà una clara excepció per evitar l'extradició", ha expressat.
El cantant ha confirmat també que aquest matí s'ha presentat davant de les autoritats belgues i que després que un jutge l'haja deixat en llibertat només li ha aplicat una mesura cautelar: la condició de no eixir de Bèlgica. També ha explicat que la justícia espanyola ha marcat en l'euroordre l'extradició per motius de "terrorisme" i ha avançat que l'estratègia de la seua defensa passarà per al·legar que les cançons pels quals se'l persegueix són "llibertat d'expressió".
"No és la primera bufetada a Espanya, el Tribunal d'Estrasburg ja va condemnar l'Estat per la crema de fotos del rei i tornarà a passar el mateix", ha dit convençut.
Vida a Bèlgica
Preguntat per la seua vida a Bèlgica i per si rep ajuda financera de Puigdemont o els exconsellers catalans per a viure o pagar-se els advocats –que són els mateixos–, Valtònyc ha matisat que l'única relació amb Puigdemont és "amistosa", d'"exiliats". "Econòmicament no m'han ajudat, només moralment", ha dit sobre els exmembres del govern català establits a l'exterior. Segons ha dit, el finançament de la defensa és possible amb els diners recaptats a través del web niunpasenrere.org. A més, ha expressat la seua voluntat per seguir creant música i ha avançat que ja està treballant en un nou disc. "La gent d'aquí m'agrada molt", ha dit explicant que l'han acollit "amb els braços oberts" i que li agrada Bèlgica.
Govern socialista
Preguntat per si espera alguna cosa del nou govern de Pedro Sánchez, Valtònyc ha reconegut que no espera "res" ni té "cap tipus d'esperança". "La justícia hauria de ser independent i haurien de ser uns jutges justos", ha emfasitzat dient que "de moment" Sánchez només ha "endurit" el codi penal i no ha considerat que això siga "gaire progressista".
Comentaris sobre guàrdies civils
Durant la roda de premsa, el raper ha assegurat que no es penedeix d'haver demanat que "es matin guàrdies civils". "Era dalt d'un escenari i era part d'una performance", ha justificat afegint també que en tot cas no suposa cap "perill" per un guàrdia civil o un fiscal.
Pròxims passos

Segons ha pogut saber l'ACN, la Fiscalia de Flandes Oriental ha demanat per ara més informació a l'Estat sobre les acusacions cap a Valtònyc i el contingut de la sentència. "Un cop tinguem més informació, un jutge de la cambra del Consell decidirà sobre la seva extradició", ha explicat a l'ACN una portaveu de la fiscalia flamenca. "Portarà temps", ha admès explicant que una vegada hi haja una decisió la fiscalia la pot recórrer.

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial