Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 15 de juliol del 2018

Palma - Neix Plural, entitat per la defensa de la llengua catalana i per un finançament «just»

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

  • NEUS TUR (Palma)
Marcos Augusto, portaveu de Plural (Cedida)
La llibreria Ideari de Palma acollirà aquest dijous a les 20 h la presentació de Plural, una nova entitat que neix amb l’objectiu de defensar la llengua catalana i tenir un finançament «just» que reconegui i compensi la insularitat. 
Formada per «persones amb arrelament social a l’illa» i d’origen familiar i llocs de naixement diversos, la plataforma està composta per persones amb vinculació política o sense, «però desvinculada de lògiques partidistes», explica Marcos Augusto, portaveu de Plural. 
Contra la guerra «fictícia» amb el català 
L’entitat pretén que es deixin de qüestionar certs temes que estaven «absolutament superats» i en els quals existia consens polític i social, com és el cas de l’acord entorn a la política lingüística, explica el portaveu. Denuncien que «hi ha determinats sectors, sobretot els vinculats a la dreta política i mediàtica, que estan creant una guerra completament fictícia amb la llengua».

La plataforma defensa que la llengua catalana és «la pròpia d’aquestes illes, al marge que, per procedència, durant la major part de la nostra vida parlem en castellà. Perquè això no vol dir que no vegem que el català necessita mesures de suport i promoció i que estiguem a favor de les po­lítiques públiques desenvolupades al voltant de la llengua durant tots aquests anys», continua Augusto.
La plataforma està formada per persones d’origen familiar i llocs de naixement diversos
El col·lectiu demana que es deixi de criminalitzar les persones segons la llengua que parlin. I, en aquest sentit, el portaveu de Plural recorda que «el castellà no ha de ser entès com una opció política ni com a patrimoni de la dreta». 
Per un finançament «just» 
Així mateix, defensen també la necessitat de lluitar contra l’infrafinançament i la manca d’inversions per part de l’Estat, fet pel qual defensen una fiscalitat «justa que compensi la nostra insularitat». «Ens hem convertit en els pagans d’un sistema centralista que ens exigeix molt però ens dona molt poc», denuncia i conclou el portaveu de Plural.

Font: Neix Plural, entitat per la defensa de la llengua catalana i per un finançament «just» - Diari Jornada

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial