- El baròmetre especial elaborat per Celeste-tel per a eldiario.es assegura que el 'sí' guanyaria amb un 59,9% si se celebra el referèndum
- El bloc de ciutadans que es decanta entre no votar o votar 'no' (47,5% del cens) supera els decidits a participar amb un 'sí' (35,6% del cens)
- L'aposta per la independència és majoritària entre els votants d'ERC i PDeCAT, però es divideix entre els votants de Catalunya en Comú (33,3% a favor, 62,2% en contra)
La participació l'1 d'octubre rondaria el 60% si el referèndum s'arribés a celebrar. Així ho assenyala el baròmetre especial elaborat per Celeste-tel per a eldiario.es. Segons l'enquesta, un 59,9% del cens ha decidit prendre part en una consulta, considerada il·legal pel Govern central i pel Tribunal Constitucional. D'entre els que pensen votar, l'opció del sí és majoritària i aconseguiria un 59,5% dels vots, davant del 30,7% que ha decidit que anirà a votar per dir no a la independència.
Segons Celeste-tel, un 5,4% dels que han decidit votar ho faran per dipositar vots en blanc o nuls en les urnes que prepara la Generalitat, sota l'estreta vigilància de la Guàrdia Civil. Hi ha un altre 4,4% dels que han decidit anar a votar que assenyalen desconèixer encara quin serà el sentit del seu vot.
L'estudi aporta una dada reveladora: el bloc de catalans que ha decidit no participar-hi o fer-ho per votar en contra és més gran que aquells que tenen decidit el seu suport a la independència en el referèndum.
La suma de catalans que s'agrupen entre els que no aniran a votar i els que ho faran per dir "no" representa un 47,5% del cens català. Davant d'aquest bloc, els que han decidit participar per votar si, representen un 35,6% del cens.
Comparació del nombre total de vots estimat al Sí en l'1-O, amb els vots a JxSí i la CUP a les eleccions autonòmiques del 2015 i els vots Sí-Sí a la consulta del 9-N
Independentisme a l'alça
Les dades aportades per Celeste-tel confirmen un ascens del suport ciutadà a les tesis independentistes. Només cal comparar les dades de la consulta del 9N, l'evolució en les eleccions de 2015 (convocades amb vocació plebiscitària) i la nova xifra que ofereix aquesta enquesta per comprovar que el nombre de ciutadans a favor de la desconnexió de Catalunya s'incrementa any a any .
El 9 de novembre de 2014 un total de 1.861.753 catalans es van manifestar a favor de la independència. Un any després, Junts pel Sí i les CUP es van presentar a les eleccions com a opció electoral amb la independència com a principal objectiu: obtenir 1.966.508 vots. En l'actualitat, segons Celeste-tel, el nombre de catalans a favor de la ruptura s'ha incrementat: 2.153.381.
Intenció de vot en el referèndum de l'1-O
L'enquesta encarregada pel eldiario.es ha desenvolupat el seu treball de camp (entre el 12 i el 15 de setembre) en els dies posteriors a la celebració de la Diada i després de l'aprovació de les lleis de desconnexió que el Parlament va aprovar a principis de mes i que el Constitucional va suspendre al cap de pocs dies.
Analitzat per partits, entre els votants d'ERC i PdCat són majoria els enquestats disposats a participar per votar sí a la independència. En el cas dels votants d'Esquerra Republicana de Cataluya, el 93,9% manifesten la seva intenció de votar "si". Similar percentatge ofereix el tram de votants de PdeCat, consultats per Celeste-tel: el 92,1% votaran "si".
A l'entorn de Podem és on es troba la major franja de dubtes. Entre els enquestats que s'ubiquen com a votants de Catalunya en comú, la majoria -el 70,3%- assegura que participarà en el referèndum. No obstant això, només un terç d'ells, el 33,3%, assegura que votarà "si" a la independència enfront d'un altre 62,2% que diu que votarà en contra.
Pel que fa a les intencions dels votants de la resta de formacions, Celeste.tel aconsella no establir conclusions. Segons el director de l'estudi, "el pes de votants de PP i CUP en un estudi de 800 entrevistes és molt reduït, inferior al 10%, pel que aporta marges d'error a l'entorn del 15%. Aquesta desviació obliga a tractar amb prudència les opinions manifestades pels votants d'aquestes dues formacions, fins i tot a desestimar-les".
"Un altre cas diferent és el de l'electorat d'Esquerra, PdeCat, Ciutadans i PSC, i fins i tot CEC. La seva entitat numèrica permet treure conclusions fiables amb un marge d'error entre el 7% i el 9%".
Pel que fa al PSC, el 37,1% dels seus votants assegura estar decidit a participar en una consulta que la seva direcció qualifica com il·legal,. En el cas de Ciutadans passa una cosa semblant: un 31,9% dels seus votants assegura que participarà en el referèndum. En ambdós casos, l'opinió majoritària entre els que diuen que aniran a votar és que ho faran pel "no".
FITXA TÈCNICA
Univers: Ciutadans / es amb dret a vot a Catalunya
Mida de la mostra: 800 entrevistes
Treball de camp: 12 al 15 de setembre de 2017
Metodologia: Telefónica.
Nivell de confiança i error mostral: Per a un nivell de confiança de 95,45% (2 sigmes) i per a P = Q, l'error és del 3,5% per al conjunt de la mostra.
Pots seguir Boladevidre
Facebook https://www.facebook.com/Boladevidre
Twitter: @Boladevidre
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada