Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 31 de gener del 2017

Ha mort Doro Balaguer, referent polític i artístic de l’antifranquisme valencià

Va fundar la Unitat del Poble Valencià, embrió als anys vuitanta del que avui és Compromís

Avui s’ha mort a la ciutat de València Doro Balaguer, un dels grans referents artístics i polítics de l’antifranquisme valencià, ex-dirigent del PCE i fundador d’Unitat del Poble Valencià, partit del qual va néixer l’actual Compromís. Tenia vuitanta-cinc anys.
Doro Balaguer havia estat membre del Grup Parpalló, que va revolucionar l’expressió artística valenciana, i va ser la persona clau per a la recuperació de Josep Renau i el seu retorn a València.
Durant la dictadura va militar en el Partit Comunista i va ser detingut i torturat en diverses ocasions. El franquisme també li va retirar el passaport unes quantes vegades.
Políticament va liderar en l’ala més valencianista del Partit Comunista fins que als anys vuitanta el va abandonar per fundar l’Agrupament d’Esquerres, que més tard confluí en la Unitat del Poble Valencià, embrió de l’actual Bloc Nacionalista Valencià i de Compromís. Va ser el candidat a la presidència de la Generalitat per la Unitat del Poble Valencià en les eleccions del 1983.


Font: S’ha mort Doro Balaguer, referent polític i artístic de l’antifranquisme valencià | VilaWeb

Més informació
La Veu del País Valencià:
El pintor valencià Doro Balaguer mor als 85 anys - La Veu del País Valencià