Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 8 de setembre del 2015

CAL: COMUNICAT EN SUPORT DEL 27-S



Només quan el nostre país sigui lliure, aconseguirem la plena normalitat de la llengua catalana

Des de fa gairebé 20 anys la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) treballa diàriament per assolir la normalització de la llengua catalana, tasca ben difícil d’aconseguir tenint en compte l’atac sistemàtic dels governs espanyols (i d’algunes franquícies autonòmiques) a la nostra llengua. A tall d’exemple, cal esmentar la situació a la Franja, on el Govern de l’Aragó ha aconseguit esborrar completament el nom de “català” i substituir-lo per la surrealista denominació de “LAPAO”, o la intensa activitat dels governs valencià i balear per eliminar el català de l’escola, malgrat les reivindicacions de tota la comunitat educativa, o el tancament de les seves televisions. Esperem que amb el canvi de color polític d’ambdós governs aquesta situació es pugui resoldre.

No oblidem tampoc els intents de l’anterior ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert, d’eliminar el sistema català d’immersió lingüística, que, en l’àmbit internacional, ha estat considerat un model a seguir. El ministre ha canviat, però la Llei continua vigent.

Sectors com el de la justícia, el cinema o l’etiquetatge en català també estan en una clara situació d’inferioritat respecte el castellà. Per contra, el govern espanyol va aprovant lleis que imposen el castellà: bona part de la legislació en matèria lingüística aprovada des del 2009 pel Parlament català ha estat objecte de recursos davant del Tribunal Constitucional.

Volem no ser discriminats per la llengua que parlem. Volem expressar-nos sempre i arreu dels Països Catalans en la nostra llengua. Volem ser lliures a la terra que ens van deixar els nostres avantpassats i parlar en la llengua que ens van ensenyar quan érem petits. I volem que aquesta sigui la llengua de totes les persones que lliurement desitgin acompanyar-nos en la construcció d’un nou País, més pròsper i just per a tota la ciutadania.

Per tot això, i davant del gran repte que representen per a Catalunya les properes eleccions al Parlament del dia 27 de setembre de 2015, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) volem demanar a tots els nostres associats i simpatitzants el vot per a qualsevol de les candidatures que aposten de manera clara per la independència de Catalunya.

Abans, però, també us animem a participar a la “Via Lliure” convocada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, que omplirà la Meridiana l’11 de setembre. Hem de fer arribar al món sencer el missatge, clar i ferm, que els catalans i catalanes volem un nou País.

CAL, Països Catalans, setembre de 2015
CAL - Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana
C. Muntadas, 24-26 Baixos
08014 Barcelona
93 415 90 02
www.cal.cat