Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 9 de setembre del 2015

Arriba SAIG, la I Trobada de Mitjans Lliures de Mallorca

Arriba SAIG, la I Trobada de Mitjans Lliures de Mallorca
Des de fa vàries dècades han existit a Mallorca diversos projectes contrainformatius per donar una visió alternativa a la realitat del pensament únic que generen els mitjans comunicatius de masses. Als anys 80Ràdio Activitat emetia lliurement per les ones palmesanes, les passades dècades el mític Butlletí Estel Negre ens regalà 175 números i, fins fa ben poquet, el periòdic Cultura Obrera seguia analitzant l’actualitat i donant canya des de les seves pàgines. Sense oblidar-nos dels projectes de televisió comunitària comBarri TV que, després de diversos anys fent periodisme de carrer, intentà assaltar la TDT amb el projecte Sa TevaVisió però que, malauradament, no ho aconseguí.
Actualment la comunicació lliure, autogestionada i combativa ha mutat i s’ha mudat, generalment, al terreny virtual. L’actualitat dels moviments socials es pot seguir des del portal web contrainfo.cat –i des del seu ja consolidat Anuari en paper; Objectiu Roig ens regala joies audiovisuals per tal de difondre l’activitat dels col·lectius més punyents; 1984 donen branca contestatària des de les ones radiofòniques d’Algaida i Ràdio 77 porta una llarga trajectòria de ràdio no comercial, underground i en català. A part, en l’àmbit del paper,Els Oblidats recuperen la nostra història recent que ha estat conscientment sepultada, i transitant i el Fullet Perdut d’en Rotget munten paradeta allà on siguin convidades per tal de contribuir a la difusió del pensament crític contra la societat capitalista i autoritària.
Donat aquest batec comunicatiu existent a Mallorca, creiem necessari donar un impuls –i definir un rumb– a tota aquesta trajectòria. Volem trobar-nos i visibilitzar tant el moviment contrainformatiu passat com l’existent a la nostra illa. Volem reflexionar obertament, entre totes, tant les que participem activament dels projectes com les que els consumim i hi col·laborem. Volem fixar-nos en projectes consolidats fora de les nostres fronteres geogràfiques per tal d’agafar idees. Volem debatre les potencialitats, limitacions i mancances de les nostres alternatives comunicatives per poder fer-lis front. Volem, en definitiva, convidar-vos i engrescar-vos a formar part de la comunicació lliure i transformadora. Ningú ho farà per nosaltres!
Per tot això, diversos projectes actius hem organitzat la I Trobada de Mitjans Lliures de Mallorca, que tindrà lloc els dies 19 i 20 de setembre de 2015 a la plaça del Pes de sa Palla (Ciutat). Hem batiat aquest primer encontre –que desitgem que el segueixin molts altres– com SAIG. El saig era l’ofici de pregoner, ja desaparegut, que s’encarregava d’informar al poble, a les places, de les noves notícies de les autoritats. Nosaltres hem volgut recuperar aquest terme degut al seu caire popular, però amb la intenció de capgirar la seva funció. Ara la comunicació la volem generar nosaltres i per a nosaltres, les persones que desitgem transformar la realitat per una més justa, comunitària i solidària. Ara són les elits qui ens hauran d’escoltar.
A més de debatre i reflexionar col·lectivament sobre el paper de la comunicació alternativa, també volem passar a l’acció. Per això, durant la trobada, tractarem de fer una radiografia crítica de Canamunt, el barri que acollirà SAIG. Entre totes tractarem d’exposar la realitat del barri a través de tres eixos: lagentrificació, l’ordenació cívico-urbana i el moviment veïnal. Posarem en pràctica les nostres aptituds comunicatives per tal de poder fer-nos una idea de les capacitats de les que disposem.
Siguem SAIG!

Més informació