Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 30 de maig del 2015

Valencians que parlen mallorquí

Valencians que parlen mallorquí! - YouTube

Fa quatre segles milers de mallorquins van anar a repoblar la zona de la Marina, al Regne de València, fugint de la misèria. Eren zones despoblades, després de l'expulsió dels moriscos. Aquesta descendència mallorquina, descoberta fa poc, ha fet que conservin trets mallorquins molt distintius en la parla (com l'article salat, en el cas de Tàrbena) i en la cultura culinària (fan sobrassades!).L’herència balear al sud valencià

Valencians de Mallorca' és el títol del sisé documental elaborat per InfoTV i tracta sobre un episodi històric pràcticament desconegut fins als anys 80 i del qual ara es commemora el quart centenari: la repoblació, amb milers d'immigrants mallorquins, de molts pobles de la Marina, la Safor i el Comtat, que havien quedat buits després de l'expulsió dels moriscos, el 1609. El documental trau també a la llum tota l'herència deixada per aquells colons, encara hui ben visible en la parla, els cognoms, la toponímia i els costums d'aquelles comarques, i ben especialment de la Marina.
És cert que la mallorquinitat de Tàrbena i la Vall de Gallinera eren ben notòries. Però no fou fins les investigacions de Josep Costa, espentades per Vicenç Rosselló i publicades el 1978, que es va saber que també hi hagué assentaments importants de mallorquins a llocs com Xaló, Llíber, Bolulla, Gata, Pedreguer, l'Atzúvia, els Poblets, la Rectoria... i molts altres. El documental, en un capítol introductori, evoca aquell descobriment, ampliat la dècada passada amb els treballs d'Antoni Mas, Joan Lluís Monjo i Josep Mas. Un segon capítol explica els detalls de la colonització, que s'estén durant tot el segle XVII. Finalment, l'últim capítol recorre els pobles més ‘mallorquins' de la Marina per presentar quina és l'empremta balear encara vigent. Amb menció especial a Tàrbena, l'únic municipi que conserva el ‘parlar de sa' dels repobladors i que per això ha estat sotmés tradicionalment a la burla dels pobles veïns. Els últims anys, en canvi, Tàrbena ha pogut recuperar la seua història i els tarbeners proclamen amb orgull eixos origens.
El guió i la direcció de ‘Valencians de Mallorca' corresponen a Sergi Tarín i Juli Esteve, i la imatge i el muntatge a Esther Albert i Antoni Arnau. El treball, que s'ha estés durant 10 mesos i ha costat 65.000 euros, s'ha dut a terme per iniciativa de la Mancomunitat Cultural i l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta i en coproducció amb IB3, la Televisió de les Illes Balears. Hi han participat també el Govern Balear, el Consell de Mallorca, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, les Universitats de València i Alacant i un total d'onze ajuntaments mallorquins i valencians, a més d'algunes empreses i fundacions.
‘Valencians de Mallorca' s'ha rodat en alta definició (Full HD). La versió per a DVD, a la venda per 15 euros, va acompanyada d'un total de 14 extres dedicats a la parla de Tàrbena, Bolulla, Gata, Pedreguer i Xaló i a diverses manifestacions culturals i festives dels pobles repoblats i també de Santa Margalida, la vila mallorquina d'on provenen bona part dels actuals habitants de Tàrbena i Xaló.
La venda de DVDs es tramita per correu contra remborsament i està a la venda per 15,50 euros. Per reservar exemplars o fer la comanda, s'han de fer arribar nom, cognoms, NIF, adreça i telèfon al correu electrònic info@infotelevisio.com o al telèfon 963347029.RELACIONAT