Amb aquest explícit títol la nova publicació de l'editorial menorquina Arrela arriba a les llibreries de els Balears a partir d’aquest dijous 23 d'abril. Es tracta d’un híbrid entre l'assaig i l'article d'opinió, on un total de 33 autors de les Balears (d'adopció o de naixement) reflexionen sobre els possibles escenaris als quals el conjunt de les illes o cadascuna d'elles es veurien immersos en el cas d'una hipotètica independència de Catalunya. El resultat d'aquest exercici, segons s'esmenta a la contraportada del llibre, «és un compendi de reflexions, paradoxes, complicitats, inquietuds, propostes, problemes, esmenes i oportunitats que recullen la visió de una part de la comunitat illenca; un calidoscopi d'opinions i de registres que, en conjunt i per moments, es mou entre l'assaig i l'article d'opinió, però que també transita per passatges més literaris». Entre els autors de I si passa, què ens passa?, a més dels esmentats, es troben altres com David Abril, Sebastià Bennàssar, Jaume Corbera, M. Antònia Font, Bernat Joan, Isidor Marí, Jaume Mateu, Sebastià Serra, Marià Serra, Damià Pons o Fanny Tur.
I si passa, què ens passa? és una iniciativa valenta i arriscada, però del tot necessària. L'editorial Arrela va convidar 33 autors a posar-se en l'hipotètic cas que Catalunya ja fos independent perquè, a partir d'aquesta hipòtesi, reflexionassin sobre els escenaris possibles que s'obren a Balears.
Demanar-se "i si passa, què ens passa?" és la pregunta que s'aconsella fer davant qualsevol projecte, negoci o situació de la vida, si el que volem és tenir estratègies, siguin quines siguin, i no deixar-nos arrossegar per les circumstàncies o per les estratègies dels altres. I això és així, no en l'hipotètic cas que ens planteja el llibre del qual parlam, sinó en tots els casos.
Per això, em sembla tan valenta com sobretot necessària la pregunta que es fa des d' I si passa, què ens passa? perquè és una invitació a pensar, a plantejar dubtes i certeses i a preparar estratègies d'allò més plurals en cas que Catalunya sigui independent. És, com bé es pot llegir a la nota que fan els editors al mateix llibre, una manera d'afavorir que la societat balear es posicioni "com a subjecte actiu del seu futur".
I és que, sigui quin sigui el futur que puguem tenir com a societat o com a persones, el pitjor que ens pot passar és ser-ne subjectes passius. Ben pensat, 'subjecte' i 'passiu' haurien de ser una contradicció.
Ja es troba a les llibreries de Menorca, a les principals llibreries d'Eivissa, a les de Palma i a bona part de les de Mallorca, on acabarem la distribució en molt pocs dies. A Catalunya, el trobareu a partir del mes de maig, tot i que ja el tenen a l'Espai Mallorca Barcelona.
Per comprar el llibre per Internet, feu clic aquí
Editorial Arrela a twitter: @EditorialArrela
Editorial Arrela a facebook: https://www.facebook.com/editorial.arrela
Relacionat:
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada