Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 4 de setembre del 2014

Els mestres balears reprenen la batalla contra el pla Bauzá

Els directors presenten recurs contra la resolució que aprova els plans de trilingüisme rebutjats pels centres.
Els docents estudien fer vaga a finals de curs coincidint amb els comicis autonòmics.
  
Publicat al Punt Avui, 15 d'agost del 2014
       
Els mestres balears no afluixen en la seva batalla contra el pla de trilingüisme del govern de José Ramón Bauzá que posa fi a l'ensenyament en català. Ahir mateix, en plenes vacances d'agost, l'Associació de Directors d'Ensenyament Secundari de Mallorca va presentar un recurs d'alçada contra la resolució de l'executiu que aprovava, per decret, tots els projectes del tractament integrat de llengües (TIL) que els claustres dels centres educatius havien rebutjat.
  
Els docents de les Illes compleixen, d'aquesta manera, la promesa de presentar batalla legal contra el decret aprovat pel govern el 31 de juliol, que consideren que vulnera les competències dels centres. “L'endemà mateix del decret vam recórrer contra la resolució perquè no és legal: són els mestres els qui tenen les competències en matèria pedagògica”, raona Maria Antònia Font, portaveu del sindicat STEI i membre de l'Assemblea de Docents de les Illes Balears.
 
Font denuncia els mètodes que va fer servir el govern balear per aprovar els projectes de trilingüisme el mes passat, ja en període de vacances. “Van obligar els claustres a convocar votacions fins que sortís aprovat el projecte TIL. Si no era a la primera, havia de ser a la segona, o a la tercera o a la quarta, fins que sortís que sí.” Com que no se'n van sortir del tot, hi afegeix, el 31 de juliol van aprovar el decret. “S'han rebutjat votacions democràtiques”, denuncia.
 
Els docents de les Illes Balears tornen a tenir un agost mogut, com fa un any, quan es preparaven per a la vaga indefinida d'inici de curs, que es va allargar tres setmanes. Aquest cop, però, atès el cas omís que va fer l'executiu balear de l'aturada, l'Assemblea no es planteja començar el curs en vaga.
 
“Insistirem en la via judicial i en la resistència des dels centres”, diu Font. “Els directors –anuncia– respectaran les decisions dels claustres i del consell escolar.” Font recorda que hi ha 108 centres públics a les Illes que no van aprovar els projectes TIL (més d'un 40%) i que n'hi ha molts que encara no els han sotmès a votació.
  
Si el conflicte no es desencalla, però, els mestres podrien fer vaga a l'abril o al maig, coincidint amb les eleccions autonòmiques a les Illes Balears.