Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 30 de juny del 2018

Sardenya reconeix oficialment el català de l’Alguer i oficialitza el sard

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

El Consell destinarà 3,2 milions per al 2019 i 3,3 per al 2020 per a promoure el sard


Redacció de VilaWeb

Per primera vegada a la història, Sardenya ha aprovat una llei de regulació integral de la llengua sarda i altres llengües parlades a l’illa, com el català de l’Alguer. Amb vint-i-cinc vots a favor i vint en contra, el Consell Regional ha aprovat la nova llei per a dotar de tanta protecció com sigui possible el sard i les altres llengües.

L’impulsor de la llei, Paolo Zedda (MDP), ha defensat que amb aquesta llei començava ‘un camí cap a una administració pública bilingüe, com ja passa en altres comunitats lingüístiques més ben protegides, com la de Trentino i la Val d’Aosta’.

Amb aquesta llei, Sardenya també implementa l’ensenyament de la història de la llengua sarda a les escoles i s’estableixen subvencions als mitjans de comunicació en llengua sarda. El Consell destinarà 3,2 milions per al 2019 i 3,3 per al 2020 per a promoure el sard. Per a la regidora de Cultura, Giuseppe Dessena, és un veritable punt d’inflexió: ‘És un fet històric perquè la llengua és la identitat més sentida d’un poble.

La llengua pròpia de l’illa és el sard. En una zona del nord es parla un dialecte del cors. La ciutat de l’Alguer, però, constitueix una illa lingüística on es parla el català. Una altra illa lingüística és la del lígur, al voltant de Carloforte.

Font: https://www.vilaweb.cat/noticies/sardenya-reconeix-oficialment-el-catala-de-lalguer-i-oficialitza-el-sard/

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial