Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 23 de gener del 2016

A la recerca del reconeixement dels músics de la Catalunya Nord - tornaveu

Font: A la recerca del reconeixement dels músics de la Catalunya Nord - tornaveu

Catalunya NordCol·lectiu Joan Pau GinéJoan Pau Giné

7/1/2016

A la Catalunya Nord la situació d’assimilació cultural del català i la cultura catalana davant del francès ofereix un panorama poc procliu a l’esperança; una dada: només el 3% de l’alumnat nord-català pot estudiar el català. Pel que fa a les formacions musicals d’expressió catalana fins fa poc no superava la desena de formacions. Actualment hi ha un centenar de formacions que empren el català de forma habitual en les seves creacions. Aquests grups formen part del col·lectiu Joan Pau Giné, que aplega i ha ajudat a estimular la creació de cançons en llengua catalana.

Dins l’Associació Angelets de la terra – Múiscs de Catalunya Nord per la llengua, Ramon Faura fa cinc anys que impulsa aquest moviment que s’inspira en el Col·lectiu Ovidi Montllor. “Tants artistes no s’havien organitzat mai al voltant d’un projecte comú i aquí el projecte és l’ús del català. Això mostra la vitalitat i l’interès que hi ha a Catalunya Nord pel fet català encara que la situació pugui semblar desastrosa i malgrat el trencament del territori i l’aïllament de la seva gent per culpa d’una frontera física però sobretot mental”, explica Faura.

Fruit de l’esforç el Col·lectiu Joan Pau Giné pot enorgullir-se d'haver realitzat deu discos recopilatoris i dos documentals. I té projectes de llarg recorregut com els concerts homenatge a Joan Pau Giné, amb la denominació de Canten Giné, que, amb la col·laboració de familiars i amics del cantautor rossellonès, que van des de grups de la Catalunya Nord com Llamp te Frigui o Pascal Comelade a d’altres del principat Marina Rossell, Titot o l’actor Sergi López. Giné amb les lletres surrealistes i amb cert pòsit humorístic va ser considerat un dels músics de la Catalunya Nord més populars, juntament amb Pere Figueres o Jordi Barre, fins que va morir un accident de trànsit l’any 1993.

Cinc anys després de la creació del Col·lectiu Joan pau Giné que tant ha treballat per donar una nova veu i vida a la cançó en català, Faura es planteja el que seria un just reconeixement a Giné i a la resta de tots els músics que lluiten cada dia per no perdre la flama de l’idioma: organitzar més concerts arreu dels països catalans amb l’objectiu final de presentar "Canten Giné" al Palau de la Música en directe perTVC com ja es va fer per homenatjar la Teresa Rebull i l’Ovidi Montllor.

I a més de la necessitat de major unió entre països no hi falten motius musicals, ja que dins del Col·lectiu hi ha una varietat de músics i de molt de talent com es confirma en l’electropop de Llamp teFrigui, la rumba catalana de Buenasuerte, el reggae barrejat d’electrònica de Ghetto Studio, o les lletres del cantautor Joan Ortiz, entre d’altres. Arribarà el dia en què aquests noms formaran part de les programacions de les radio fòrmules catalanes o, en definitiva, de la banda sonora de les nostres vides?