Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 4 de febrer del 2015

Per què el castellà ha de ser oficial?

Publicat en El Punt Avui dijous 22 de gener del 2015

Ara que ja es comencen a preparar esborranys de la futura Constitució de Catalunya potser seria adient reprendre el debat sobre l'oficialitat única del català.


A la campanya "Ara és l'hora" de l'ANC i Òmnium, la pregunta 5 ja donava per feta la cooficialitat del castellà i no hi havia opció per dir que es volia el català com a única llengua oficial.
  
Al Punt Avui del 28-12-2014 es reproduïa part de la Constitució coordinada pel Sr. Santiago Vidal. A l'art. 4 s'hi pot llegir: "La llengua pròpia de l'Estat és el català. El castellà és llengua cooficial i podrà ser emprada oralment i per escrit per tots aquells ciutadans que així ho desitgin". A la pràctica (jurídicament) queda que "el castellà és oficial a Catalunya". O sigui, com ara.

Em sembla molt bé ser independents per tindre un país més just i més pròsper, però per mi és una oportunitat històrica per intentar salvar el català (castellanització fonètica, morfològica i sintàctica, poc ús social, integració dels nouvinguts en castellà. etc.).

Si el castellà ha de ser cooficial o no, ho haurien de decidir els sociolingüistes, no pas els polítics. La majoria de lingüistes consideren que el català ha de ser l'única llengua oficial. És la condició sine qua non per la seva supervivència. L'altra ja depèn de nosaltres, els parlants. Fins i tot el lingüista madrileny J.C. Moreno Cabrera ens avisa: "Seria un error que el castellà fos llengua oficial".

És evident que després es pot fer una Llei de garanties lingüístiques (del castellà i de les altres llengües).

A la Constitució de l'Havana (1928) hi deia: "L'única llengua oficial a Catalunya és la catalana". A l'Estatut de Núria (1931): "La llengua catalana serà l'oficial a Catalunya". A la proposta de Constitució de Reagrupament (2010): "El català és la llengua pròpia, nacional i oficial de Catalunya. La llibertat lingüística està garantida."

Resumint: algú em pot justificar per què ara hem de fer oficial el castellà?

Xavier Marí Tresserras
Barcelona