Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 29 de maig del 2014

S'AMPLIA LA LLUITA PEL CATALÀ A L'ESCOLA

Font: http://www.vilaweb.cat/noticia/4194393/20140528/defensa-lescola-valenciana-saplega-dissabte-ontinyent.html

La defensa de l'escola valenciana s'aplega dissabte a Ontinyent

S'hi fa la segona trobada de plataformes comarcals per l'ensenyament públic
Men?ame
El col·legi públic Martínez Valls d'Ontinyent acollirà dissabte que ve, 31 de maig, una trobada d'associacions i plataformes de tot el País Valencià que actualment es troben treballant en la defensa de l'ensenyament públic i en valencià. L'aplec l'ha organitzat la Plataforma Prou, nascuda a la Vall d'Albaida arran de les primeres notícies que avançaven la pretensió del Consell de suprimir unitats escolars a la nostra comarca amb l'arranjament per al curs que ve.

Aquesta trobada és continuïtat de la celebrada el 12 d'abril passat al col·legi Ciutat de Cremona d'Alaquàs, convocada per la Plataforma Tots Som Cremona i la Plataforma per l'Ensenyament Públic, en la qual hi van participar vint-i-una entitats. Entre les qüestions que s'hi tractaran hi ha la coordinació de cara a l'inici del curs vinent, i l'organització d'una resposta conjunta a l'aplicació de la LOMCE.

Resposta conjunta

SomescolaEscola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears s'han unit per primer vegada per a defensar conjuntament l'ensenyament en català. El representant d'Escola Valenciana, Emili Gascó, i la de l'Assemblea, Antònia Siquier, han anunciat en un acte davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que participaran a la mobilització convocada el 14 de juny per defensar la immersió lingüística i el dret a decidir el model educatiu.

____________________________________________________________
Font: http://www.jornalet.com/nova/3528/unitat-istorica-per-lescola-en-catalan-e-en-occitan-en-aran

Unitat istorica per l’escòla en catalan, e en occitan en Aran

Las associacions d’ensenhaires del Principat de Catalonha, del País Valencian e de las Illas Balears manifestaràn amassa a Barcelona lo 14 de junh per l’escòla en catalan, e en occitan en Aran


Comentaris 3 comentaris       
Marrit Flac Bon Plan bon Fabulós (4 vòtes)

Los atacs qu’a recebut la lenga catalana dins l’escòla pendent los darrièrs ans an fach que la comunautat dels ensenhaires dels Païses Catalans s’organize eficaçament. Cada territòri a respondut als atacs coma a pogut tre qu’èran arribats. Mas ièr, las tres principalas associacions coordenairas educativas que defendon la lenga dels Païses Catalans s’amassèron. Sèm l’Escòla (Somescola, Principat de Catalonha), Escòla Valenciana(País Valencian) e l’Assemblada dels Ensenhaires de las Illas Balearas faguèron ièr lo primièr acte conjonch per l’escòla en catalan en s’amassant a Barcelona. Las tres principalas coordinacions civicas e educativas dels Païses Catalans revendiquèron amassa lo drech dels enfants del Principat e de Catalonha Nòrd, del País Valencian e de las Illas Balearas a recebre l’educacion en lor lenga pròpria.
 
Se faguèt tanben una crida conjoncha a la mobilizacionconvocada per Sèm l’Escòla pel 14 de junh que ven a 18h a Barcelona (vidèos), que i reclamaràn la defensa de l’escòla catalana e lo drech de decidir lo modèl educatiu.
 
Las 43 associacions que se coordenan dins Sèm l’Escòla fan una crida a protegir lo modèl catalan d’escòla contra una menaça imminenta: la senténcia del Tribunal Superior de Justícia de Catalonha que, lo 2 de junh, pòt començar d’impausar una quòta lingüistica de 25% en espanhòl dins las escòlas catalanas se solament un sol escolan o demanda.
 
Sèm l’Escòla fa evident que mancan pauc de jorns per que los tribunals pòscan escafar lo modèl educatiu catalan e aranés, en menaçar l’immersion lingüistica dins las escòlas en catalan, e en occitan en Aran. E mai se s’agís d’un modèl de succès reconegut internacionalament, las Corts espanhòlas meton en dangièr un sistèma educatiu decidit per las quitas associacions de professors e aprovat pel Parlament de Catalonha.