Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 5 d’agost de 2013

LA TENSIÓ A LES ILLES NO AFLUIXA. LA VAGA INDEFINIDA D'EDUCACIÓ PEL SETEMBRE PREN FORÇA

Els docents no afluixen

Miquel Ripoll 01 d'agost 2013

Mestres i professors ja han engegat els preparatius de la vaga de setembre. El començament de curs es preveu més calent que aquest estiu. El Govern Bauzá només gaudirà d’un parell de setmanes de treva abans que els problemes tornin a reaparèixer amb tota la seva magnitud. I és que res sembla solucionat. L’oposició al TIL no s’atura i la manca de mitjans fa preveure que la seva aplicació serà un desastre, les conseqüències de les retallades no fan sinó créixer i el rebuig a la llei Wert és cada cop més unànime. A més, la llei de símbols previsiblement farà esborrar de les parets de les escoles tot signe identitari o dissident.


Donada la situació que viu el sector la resposta de la comunitat educativa pot ser massiva. El 13-S pot constituir una nova fita en les mobilitzacions educatives viscudes el darrer any. Els docents i les famílies no afluixen. Si la Conselleria d’Educació no és capaç de refer els ponts de diàleg, la fractura pot ser abissal i desastrosa. Les tan promeses autopistes de l’educació només es concretaran en camins de pedres impracticables. L’aposta per l’ensenyament de qualitat demana considerar el diàleg amb la comunitat educativa i el finançament com una prioritat real. Per a no dir la prioritat més fonamental si el que es vol és garantir un futur on la igualtat d’oportunitats, la cohesió social i la llibertat crítica tinguin contingut.

El director de l'IES Berenguer d'Anoia d'Inca ha presentat la seva renúncia perquè assegura que no pot modificar un projecte lingüístic aprovat pel consell escolar del seu centre


El Decret de tractament integrat de llengües (TIL) s'ha cobrat ja la quarta 'víctima' en el que portem de setmana. El director de l'IES Berenguer d'Anoia d'Inca, Pere Morell, ha presentat la seva renúncia perquè assegura que no pot modificar un projecte lingüístic aprovat per les dues terceres parts del consell escolar del seu centre.

A la renúncia de Morell, cal sumar-hi la sonada suspensió de sou i feina, que es va fer pública ahir, als directors dels IES Joan Ramis i Ramis, Cap de Llevant i Pasqual Calbó i Caldès, tots ells de Maó.

El ja exdirector assegura en una carta de renúncia que ha enviat a la Conselleria i que ha penjat a la web del centre inquer que l'únic motiu de la seva dimissió es deu a l'aplicació al centre del Decret. Inspecció educativa els informà que el seu projecte lingüístic que se sustenta en l'article 20 del Decret no s'adequa a les instruccions del secretari autonòmic (Guillem Estarellas). És per això que Morell argumenta que “no puc presentar un projecte que modifica l'anterior aprovat i que compta amb el suport de tota la comunitat educativa del nostre centre”.

La renúncia de Morell podria no ser l'única entre els equips directius que s'han negat a modificar un projecte lingüístic sense el consentiment dels consells escolars. Per ara, aquesta és l'única que hatranscendit. 

Educació no té constància de cap renúncia
La Conselleria d'Educació no té constància de cap renúncia ni ha rebut la carta del director de l'IESBerenguer d'Anoia, tal com confirmaren a aquest mitjà. A més, mostraren la seva sorpresa perquè hagi arribat abans la renúncia a un mitjà de comunicació que a la Conselleria. Ara bé, el cert és que la carta del director no és cap secret perquè es pot consultar a la web del centre.

Carta de renúncia del director de l'IES Berenguer d'Anoia

El sector educatiu, decidit a convocar la vaga si el Govern no els escolta

Miquel Ripoll 05 agost 2013


La major part del sector educatiu està decidit a convocar la vaga per al pròxim mes de setembre si no s'arriba a un acord amb la Conselleria d'Educació. CC.OO., STEI-i i la Platafroma Crida, entre d'altres, han mostrat aquesta setmana el seu suport a la mobilització si el Govern Bauzá no escolta la comunitat educativa. Mentrestant, l'Executiu assegura que el curs començarà amb “normalitat” i que les opinions “no estan per sobre de les lleis”.
La federació d'Ensenyament de CC.OO. assegurà dijous que “està preparada” per convocar una vaga indefinida aquest inici de curs si la resta sindicats d'educació s'uneixen a la convocatòria, per tal de mostrar un rebuig unànime a “l'actitud bel·ligerant” de la Conselleria d'Educació.
Segons CC.OO. “bona part dels afiliats i afiliades” i la majoria de membres de l'executiva del sindicat donen suport la convocatòria. Així, proposen un “únic objectiu": negociar l'aplicació del Decret de Tractament Integrat de Llengües (TIL) per poder protegir llocs de treball i en defensa també dels primers afectats.
El sindicat, en aquest sentit, asseverà que “l'agressió sancionadora” dels responsables directius de tres centres educatius de Menorca, “no pot passar per alt” ja que “no és possible que s'apliqui una suspensió d'ocupació i sou ”als qui han actuat de forma impecable en l'aplicació d'una normativa plena de contradiccions”.
CC.OO també anuncià que convocarà la vaga en tots els sectors i nivells educatius (escola pública, concertada, guarderies i universitat), “si els altres sindicats de l'ensenyament també ho fan”. Segons el sindicat les “batalles en solitari no van a enlloc”.
L'STEI-i, per part seva, assegurà que donen suport, al costat dels sindicats dels Països Catalans STEPV i USTEC STES, a les “propostes de mobilització” que els representants del sector educatiu preveuen per a l'inici de curs. 

“És totalment justificat el malestar dins els centres per la confrontació que crea la conselleria amb la comunitat educativa. Les seves propostes, accions, formes i maneres repressives, dictatorials i autoritàries, imposades sense consens i antipedagògiques, creen crispació i indignació entre el col·lectiu docent i no docent”, asseguren des del sindicat.
Suport de professors, pares i alumnes 

A banda dels sindicats, les diverses plataformes de professors, pares i alumnes també han mostrat el seu suport a la possible aturada indefinida de l'inici de curs. En aquest sentit, després de mostrar la seva solidaritat amb els equips directius expedientats, l'Assembla de docents assenyalà que continuen preparant “amb més força que mai” la vaga indefinida perquè la seva veu s'escolti “amb contundència”.
En aquest sentit, l'Assemblea de Docents va decidir a principi de setmana reclamar una reunió amb la Conselleria d'Educació abans de convocar la vaga de setembre. Entre les seves reivindicacions hi ha la retirada del TIL o la contractació de més professors de suport. A més, van incloure un nou punt en la negociació: la “suspensió de tots els expedients que s'iniciïn amb intenció clarament repressiva”.
La Plataforma Crida, també mostrà el seu suport a la possible aturada per reclamar el manteniment d'una educació “pública, de qualitat, laica i en català” davant les decisions d'un Govern que actua “sense escoltar ningú i en contra de la immensa majoria”. Segons la plataforma, que aglutina pares i mares, docents i estudiants, la vaga és “l'única arma de defensa de la ciutadania” davant la “voluntat clarament antidemocràtica” del Govern.

La policia identifica els manifestants d'Educació

No vagi per dit 05 agost 2013

La Policia Nacional identificà ahir dematí a alguns dels assistents a la concentració davant de la Conselleria d'Educació en suport dels tres directors menorquins suspesos de sou i de feina. El secretari de la FE-CCOO, Toni Baos, va ser un dels identificats un cop s'havia acabat ja la concentració. El sindicalista explica que en el seu cas li semblà estrany que la identificació es produís un cop ja no quedava pràcticament ningú davant la Conselleria. Baos no sap si a part de ser identificat això es traduirà amb alguna sanció. Els agents només li demanaren les dades personals i no li comentaren res més.

Informació relacionada: