Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 11 d’agost del 2013

La nosa que fa TV3


Publicat per 
Sembla ser que una de les claus econòmiques pel que fa a la pervivència de Catalunya, per tal de que els números quadrin i els gossos vagin per fi lligats amb llonganisses, és la desaparició de TV3. El papu. El forat negre on van a parar els nostres impostos. Si més no això creuen i ens volen fer creure des de Ciutadans i defensa emfàticament el seu excels orador, en Rivera o Riviera, ara no me'n recordo com es deia, sé que s'assemblaven però no sé amb què es diferenciaven. Bé, deixant de banda el nom, que és el de menys, el seu discurs es basa en l'existència de múltiples cadenes de televisió i que per tant el paper de TV3, el podria assumir una altra cadena i ens estalviaríem així milions i milions d'euros. Vaja, que malgastem els diners mantenint una emissora pública havent-hi d'altres.

Suposo que no ho diu pels índex d'audiència, ja que altre cop la cadena torna a ser líder destacada. Tampoc ho deu dir perquè de tota la graella de cadenes, desenes, poc més de cinc emeten en català i potser només tres, totes del mateix grup, íntegrament en català. Segurament la llengua no hi té res a veure, no el crec tan lerrouxista. No senyor. Segur que sap que a la Catalunya Nord, el fet de veure TV3 potencia el coneixement del català, a més del sentiment de pertinença a un grup. L'arribada de TV3 a les terres franceses -administrativament és així, mal ens dolgui- , ha fet que moltes persones puguin sentir i valorar altre cop el seu parlar d'antuvi com un parlar normal, d'ús diari però també de coneixement, per això, per aquesta capacitat de universalitzar el català no la deu voler eliminar, no?

Potser ho podria dir perquè una llengua mostra una pertinença a un grup, a un col·lectiu. Aquells que parlen el mateix, bé deuen tenir les mateixes arrels. No en va el govern del Pp s'esforça per liquidar les emissions de TV3 al País Valencià, tot deixant-los a les fosques. Volen deixar-los sols i que no es facin preguntes, no s'interroguin sobre aquell territori del nord que parla com ells. Que usa els mateixos mots per estimar, odiar o comprar. És un tret d'identitat que els cal esborrar.

Possiblement no és per un o altre sinó per tot això, per la força de la televisió, perquè fa popular una llengua, la situa en tots els àmbits, la fa normal i mostra la pertinença a un grup. Ciutadans, com altres grupúsculs feixistes camaleònics, tenen la necessitat d'eliminar-la, perquè saben que si la fan callar, aconseguiran amagar una realitat viva i a partir d'aleshores només es parlarà, a les ones, pràcticament amb el mateix discurs uniforme, agressiu, manipulat i de llengua pàtria desitjat.

Per tant, quan parli d'eliminar TV3 que no parli de diners, que sigui sincer i  parli de sentiments, lligams, emocions i sobretot, de País. Perquè el que veritablement vol eliminar és el país. La nació catalana, és clar.