Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 14 de març del 2019

MANIFEST: Coordinadora pel Valencià en l’Ensenyament Universitari. Signeu!

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial



EL NOSTRE MANIFEST


Naix VEU, la Coordinadora pel Valencià en l’Ensenyament Universitari, amb la voluntat d’aglutinar forces en un espai comú de reivindicació del valencià en la Universitat de València.

La nostra motivació parteix d’un context en el qual l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià obrien les portes a les universitats valencianes -i, en general, a les administracions- a l’elaboració d’una política lingüística explícitament orientada a promoure el canvi lingüístic. Però la realitat ha demostrat que, després de més de 35 anys de la promulgació de la LUEV i a pesar de certs avanços, el seu objectiu principal continua incomplert: situar el valencià i el castellà en igualtat de condicions.

Pel que fa a la UV és cert que, de les cinc universitats públiques valencianes, és la que millor percentatge ofereix, ja que el Pla d’Increment de la Docència en Valencià de 2012 marcava un progressiu augment  de la presència del valencià a les aules (36,2% el curs passat i les últimes dades indiquen un mínim de 43% per al curs vinent). Ara bé, en la pràctica aquestes xifres no són reals. Amb aquest panorama ens plantegem diversos objectius com a coordinadora:

Davant dels progressos distints de la normalització i la distribució desigual dels percentatges d’ús de la llengua pròpia al sistema universitari valencià, posem damunt de la taula la necessitat d’una política lingüística universitària comuna en tot el País Valencià.

Atenent a la situació d’uns percentatges de docència irreals, exigim que es complisquen els compromisos lingüístics de forma completa. I, no només dins de l’aula, perquè el nostre desig no és únicament una major presència del valencià en l’ensenyament, sinó que anem més enllà. Requerim la possibilitat d’una vida universitària plenament en llengua pròpia, tant en la cafeteria, com en consergeria, secretaria, reprografia, activitats lúdiques i un llarg etcètera.

Finalment, entenem que cal un model educatiu únic amb el valencià com a llengua vehicular i dins d’un model multilingüe. Perquè l’educació valenciana ha de ser una educació integradora.

En una situació com aquesta, la nostra iniciativa es presenta com a primer pas per a la transformació del sistema educatiu i de mobilització de tota la comunitat universitària per a esdevindre el motor del canvi. És imprescindible generar un ampli consens dins de la societat valenciana al voltant de la defensa dels drets lingüístics col·lectius i, per això, apostem perquè les diferents entitats i persones que promovem i defensem l’ús de la nostra llengua en l’àmbit educatiu del País Valencià coordinem les nostres accions i unim les nostres veus.

Comparteixes les nostres reivindicacions? Adhereix-te al nostre manifest: alça la teua VEU!

Font: https://veucoordinadora.org/


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial