Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 24 de maig del 2017

Els grans aeroports dels Països Catalans són els més castigats per la falta de policies

Maria Macià 
Foto: ACN 


Cues eternes, llargues esperes, nerviosisme i, fins i tot, desmais. Així han estat les situacions viscudes pels passatgers que volien volar des d’algun dels principals aeroports dels Països Catalans durant les últimes setmanes. S’ha parlat molt del caos a l’aeroport del Prat i, des de les institucions, s’han pres mesures per evitar que es repeteixi. Barcelona, però, no és l’única destinació que ha patit aquest col·lapse.
S’hi sumen les infraestructures d’Alacant, Mallorca i Eivissa, que també han estat registrant molts problemes a causa de la falta d’agents de policia als controls de seguretat i revisió de passaports. Aquestes escenes, en canvi, no es viuen a altres aeroports amb més trànsit com el de Madrid-Barajas.
Mostra la imatge al TwitterMostra la imatge al Twitter
@aena qué pasa en aeropuerto de Ibiza? Cola de cientos de personas para pasar control seguridad. en  de . Solución YA
La situació es veu agreujada pel fet que, des del dia 7 d’abril, a causa de noves mesures antiterroristes, la Policia Nacional fa un control de ciutadans que entren de països de fora de l'espai Schengen. Arran d’això, les finestretes es veuen saturades amb facilitat.
La policia d’Alacant denuncia que el cap de setmana passat, en alguns moments, només es comptava amb un o dos policies realitzant aquesta tasca. A Barcelona, durant el pont de Maig va arribar a haver-hi només tres portes obertes de les 23 que hi ha destinades entre la T1 i T2.
Ahora mismo en el aeropuerto de Palma de Mallorca, colas interminables, gente desmayada, muchos nervios @aena
Els aeroports afectats estan entre els vuit de tot l’estat que més passatgers van rebre l’any 2016. A més, de cara a l’estiu, aquestes destinacions multipliquen el seu trànsit a causa de l’augment del turisme. En el cas d’Eivissa, per exemple, el nombre de passatgers es multiplica per 10, passant de 126.758 el mes de gener a 1.390.009 el mes d’agost -segons dades de l’informe d’AENA del 2016-.

Desmais durant l’espera a Alacant

Els sindicats policials d’Alacant, el cinquè amb més trànsit d’Espanya, denuncien la “deixadesa” per part de la Direcció General de la Policia en no fer res davant de la manca de reforços, principal causa de les aglomeracions de passatgers. Les esperes han arribat fins al punt que dues dones van patir desmais i van necessitar atenció mèdica durant el cap de setmana passat.
Per això, demanen una ampliació d’agents, ja que compten amb el mateix nombre que fa deu anys, mentre que els vols i els passatgers augmenten exponencialment. Si la situació segueix com fins ara, alerten que es posa en risc la seguretat a l’aeroport.


Eivissa, falta d’habitatge

Els mateixos reforços demanen des de les illes Balears. Fa un parell de setmanes, el Sindicat Professional de Policia parlava de “greus problemes de personal”. Les condicions especials de l'arxipèlag balear fan encara més complicada la gestió dels cossos de seguretat. Per una banda, s’han de dedicar més efectius del normal a activitats policials relacionades amb el turisme durant els mesos d’estiu.
D’altra banda, el ‘boom’ turístic fa difícil poder trobar allotjament pels agents destinats a l’illa d’Eivissa. “És quasi impossible que els companys que van allà destinats trobin casa” explica el sindicat. En el cas de Mallorca, és més senzill trobar allotjament però la paga en concepte de dietes és “insuficient pel seu manteniment”.
A dia d'avui, s’han pres mesures en el cas de Barcelona on, després de la gran polèmica, s’ha anunciat l’augment de la plantilla en uns 40 o 50 agents i la compra de verificadors automàtics perquè els usuaris puguin fer el check-in individualment. Per ara, la resta d’aeroports amb problemes dels Països Catalans continuen sense obtenir resposta.