Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 9 d’octubre del 2016

AVUI, DIADA NACIONAL DEL PAÍS VALENCIÀ

Una Muixeranga amb lletra de Vicent Torrent i arranjament de Ximo Caffarena


El 9 d'octubre és la Diada Nacional del País Valencià i commemora l'entrada a la ciutat de València de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I l'any 1238.

Després de 5 mesos de setge, el 28 de setembre de 1238, vespra de Sant Miquel, l'emir de ValènciaZayyan ibn Mardanix, va signar la rendició de la ciutat de Balansiya a Jaume I amb la condició de disposar de 5 dies perquè tothom pogués sortir lliurement amb tots els béns que poguessen portar. Diu la tradició que Zayyan va ser l'últim en eixir de la ciutat el 8 d'octubre i que l'endemà, Sant Dionís, el rei Jaume i el seu seguici van fer l'entrada solemne a la ciutat, on el nou Bisbe de Valènciaconsagrà la mesquita major com a Catedral i va celebrar la primera missa d'acció de gràcies. Malgrat que la conquesta no havia acabat, pocs mesos després Jaume I va donar els Furs de València a la ciutat, que proclamaven la fundació del nou Regne de València.
Ramon Muntaner ja va llançar en el mateix segle XIII la idea d'una celebració en la seua Crònica,[3] en què demanà que se celebrés el dia de Sant Miquel, prenent com a model la Festa de l'Estendard que ja se celebrava a Mallorca, i que coneixia personalment.

Diferents cartells convocant a la DIada.