Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

divendres, 7 de desembre del 2018

La connexió de Vox amb les suposades «pantalles» ultracatòliques del Yunque | Moisés Pérez

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Segons el llibre 'El Yunque en España. La sociedad secreta que divide a los católicos' escrit per l'historiador i periodista d'investigació Santiago Mata, el líder de l'organització integrista Hazte Oír Ignacio Arsuaga seria membre de la secta paramilitar i ultracatòlica El Yunque. Encara més, una interlocutòria del jutjat 48 de primera instància de Madrid considera provada la relació entre l'entitat secreta i Hazte Oír. Aquest setmanari analitza els lligams entre les plataformes connectades amb la secta i el partit d'extrema dreta Vox encapçalat per l'expopular Santiago Abascal.

 Imatge de la tertúlia d'Hazte Oír. D'esquerra a dreta: Jaime Urcelay, Santiago Abascal, Ángeles Pedraza i Ignacio Arsuaga
Imatge de la tertúlia d'Hazte Oír. D'esquerra a dreta: Jaime Urcelay, Santiago Abascal, Ángeles Pedraza i Ignacio Arsuaga
Vestit d'uniforme militar, el cap d'operacions de les forces armades espanyoles, el tinent general Fernando José López del Pozo, esperava el seu torn. Firmant d'un manifest l'any 1981 en solidaritat amb els colpistes del 23-F, acudia en representació de l'exèrcit espanyol als premis que organitza cada any l'organització ultracatòlica i d'extrema dreta Hazte Oír. Ho feia perquè el cos castrense havia estat guardonat. «Hazte Oír ha disparat sobre el nostre cor. Ha tocat la nostra línia de flotació. La nostra línia de flotació són els valors. Nosaltres ens movem per ells», va manifestar el comandament militar a la cerimònia.

Com a company de premi, el jerarca castrense tenia a l'advocat i secretari general del partit d'extrema dreta Vox, Javier Ortega. Reconegut per «la seua valentia i, especialment, per la incansable lluita per la unitat d'Espanya», Ortega va donar les «gràcies de tot cor a Ignacio Arsuaga», líder de l'entitat antiavortista i ultraconservadora. «Hazte Oír i de Derecho a Vivir formeu les plataformes cíviques més importants a favor de les llibertats, de les llibertats amb majúscules. Unes llibertats necessàries per a tots. I més en un món on la llibertat és un valor tan escàs i difícil de conservar», va lloar al col·lectiu homòfob Ortega en nom de Vox, després de rebre la distinció.

1. L'advocat i secretari general de Vox, Javier Ortega, rep un premi d'Hazte Oír en els guardons de 2018

Aquesta relació entre Vox i l'integrisme catòlic més reaccionari, tot i ser habitual per compartir espai ideològic, està esquitxada per l'ombra de la secta paramilitar i ultracatòlica El Yunque. Segons l'obra El Yunque en España. La sociedad secreta que divide a los católicos (Amanecer, 2015) escrita per l'historiador i periodista d'investigació Santiago Mata, «el personatge més conegut del Yunque en Espanya és Ignacio Arsuaga». Encara més, una interlocutòria del jutjat de primera instància número 48 de Madrid va considerar provat i «essencialment veraç» els lligams entre la secta i l'associació homòfoba, tal com va publicar El Confidencial.

En línia amb les investigacions realitzades a Mèxic pel periodista Álvaro Delgado, Mata va afirmar en una entrevista a la cadena pública basca EiTB l'any 2014 que altres organitzacions ultracatòliques de l'entorn d'Hazte Oír eren «pantalles» del Yunque. «Hazte Oír està fundat pel Yunque», va puntualitzar al presentador. I va apuntar: «Al PP i a Vox hi ha membres d'aquesta organització secreta».

Els lligams entre Vox i la plataforma suposadament pantalla de la secta ultracatòlica provenen des del mateix naixement de la formació d'extrema dreta. De fet, fou el canal d'Hazte Oír l'encarregat de retransmetre en directe per als internautes la presentació del partit que encapçala l'exmembre del PP Santiago Abascal -vegeu imatge 2-. Amb la pàgina web de la plataforma antiavortista i homòfoba contenint diverses notícies sobre Vox, Hazte Oír va premiar l'any 2012 Abascal. El periodista ultraconservador Luis Losada, un dels presentadors de la cerimònia, va lloar la trajectòria del polític d'extrema dreta. «Victoria Uroz, que va casar-se amb Luis Losada en 2005, assegura que va dir-li sobre la seua militància a El Yunque que 'ni els seus pares ho sabien'», indica Mata al seu llibre. Fins i tot, exposa que «després de la seua sortida d'Intereconomia l'any 2013», Losada «va ser col·locat pel Yunque com a editor de campanyes de la pantalla CitizenGo [marca internacional d'Hazte Oír]».

2. Presentació de Vox l'any 2014 a través del servei streaming d'Hazte Oír

3. Santiago Abascal, exmembre del PP, actual líder de Vox i aleshores president de Denaes, rep un guardó d'Hazte Oír l'any 2012

En el moment que va rebre el premi, Abascal era president de l'Associación para la Defensa de la Nación Española (Denaes). Pedrera de dirigents actuals de Vox, aquesta fundació d'exaltació de l'espanyolisme més extremista va rebre 156.452 euros en ajudes públiques de la Comunitat de Madrid. El pis que tenia d'oficina Abascal per a l'associació era propietat de la Conselleria d'Economia madrilenya. Hazte Oír va participar de l'escola d'estiu de l'any 2011 de Denaes i va sumar-se a la darrera convocatòria que realitzava aquesta fundació estretament lligada a Vox.

4. Vox comparteix un article de Jaime Urcelay a les xarxes socials

El líder de la formació d'extrema dreta va participar d'una tertúlia organitzada per Hazte Oír l'any 2015. A la xerrada, al marge d'Arsuaga, hi havia la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza, i Jaime Urcelay, advocat que ha sigut professor de l'Escola Naval Militar, fill d'un capità de navili estretament lligat al dictador Francisco Franco i, segons la mencionada obra de Santiago Mata, «destacava amb 23 anys [...] com a principal fixatge per al Yunque». Vox ha recomanat a les xarxes socials articles d'aquest lletrat -vegeu imatge 5-.
Abascal i Arsuaga han compartit pancarta en diverses mobilitzacions integristes i en protestes contra la seu del PP l'any 2014 per la retirada de la llei de l'avortament. Fins i tot, el líder d'Hazte Oír va difondre a les xarxes socials una piulada amb diversos articles del digital ultraconservador Actuallsobre Vox -vegeu imatge 5-. Tots tres defensaven la conveniència d'apostar per la força radical d'extrema dreta. Un posicionament que coincideix amb la guia de vot que ha elaborat l'organització integrista de cara a les eleccions andaluses -vegeu fotografia 6-. L'únic partit que compleix amb els valors del col·lectiu ultracatòlic i homòfob és Vox.

5. El líder d'Hazte Oír piula tres articles favorables a Vox

6. Manual de vot de la plataforma homòfoba Hazte Oír per a les eleccions andaluses

El rostre més mediàtic de la plataforma antiavortista també està vinculat amb la dirigent del partit d'ideologia ultradretana Rocío Monasterio. Parella d'altre membre del cercle d'Abascal i exdirectiu de Denaes, Ivan de los Monteros, Monasterio apareix a la foto de capçalera d'Arsuaga a Twitter, corresponent a una mobilització del col·lectiu homòfob. Segons la mateixa obra citada de Santiago Mata, la representant d'Abogados Cristianos, Polonia Castellanos, estaria suposadament lligada a la secta integrista. Abogados Cristianos i Vox han compartit crítiques sobre la retirada de símbols franqusites, com, per exemple, a Callosa del Segura (Baix Segura).

7. Imatge de capçalera del compte de Twitter d'Ignacio Arsuaga en la qual apareix la dirigent de Vox Rocío Monasterio

«Castro ja era un destacat membre del Yunque des de 1983-1984», apunta l'historiador Santiago Mata sobre l'actual portaveu d'una plataforma relacionada amb Hazte Oír, Enraizados, José Castro Velarde. En un article en el digital ultracatòlic Actuall, escrivia que «Vox irromp amb força en el panorama partitcràtic espanyol i sembla que obtindrà una representació molt gran en les eleccions andaluses d'aquest diumenge. Primer, cal donar l'enhorabona a aquests valents que contra gairebé tot han aconseguit ficar el cap». Tot i que lamentava que els ultradretans s'hagen centrat excessivament en la qüestió migratòria, a les seues xarxes comparteix publicacions del partit encapçalat per Abascal.

8. Repiulada de José Castro a una publicació de Santiago Abascal, líder de Vox

«Per què ha acabat Vox en mans del Yunque?», preguntava el columnista conservador Federico Quevedo en un article en El Confidencial, amb informacions que foren desmentides de manera rotunda des de la formació d'extrema dreta. No hi ha cap evidència que Vox estiga controlat per aquesta entitat secreta. Però sí hi ha connexions amb integrants de l'espai ultracatòlic que al llibre de l'historiador i periodista d'investigació Santiago Mata apareixen com a membres de la secta originària del Mèxic.


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial