Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

divendres, 18 de maig del 2018

10 grans empreses que han establert seu a Catalunya en ple procés

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial


Carlota Serra 
Foto: ACN


Tot i les amenaces de l'Estat sobre la fuga de seus "per culpa del procés", les empreses segueixen apostant per Catalunya com un dels centres europeus de referència per establir-hi les seves seus, plantes productives, centres d'atenció al client, centres d'innovació i un llarg etcètera. De fet, des de principis de l'any passat, diverses grans empreses i multinacionals reconegudes han decidit instal·lar-se a Barcelona o rodalies, tot la inestabilitat política i social. 
Començant per Facebook, que la setmana passada va fer públic que establiria el seu centre per combatre les fake news, i acabant amb King, la gran empresa que hi ha darrere els coneguts videojocs com Candy Crush oFarm Heroes, hi ha una llarga llista d'empreses que prenen les mateixes decisions. Fins i tot empreses espanyoles, com Limpiezas Las Nieves. Des d'El Nacional n'hem fet una llista de 10, i hem parlat també amb experts del sector per interpretar aquesta realitat. 

Una aposta clara per Catalunya

Catalunya compta amb un teixit empresarial fort, i les empreses d'arreu ho saben. Marie Laure Fenet, directora de l'agència de Barcelona de la consultora immobiliària Savills Aguirre Newman, la qual té la comercialització en exclusiva de la Torre Glòries, propietat de la socimi Merlín Properties i on Facebook hi instal·larà el seu centre de fake news, ens ho avança: "Les empreses veuen Barcelona com una ciutat molt atractiva sobretot per caçar talent, i cada vegada en són més les que busquen venir aquí".
I no només això, sinó que "si les empreses han de triar entre Barcelona i Madrid, la capital catalana sempre 'tira més', principalment pel lifestyle", és a dir, la qualitat de vida, el clima i la posició geogràfica, entre d'altres coses. "Barcelona té totes les avantatges d'una capital sense ser-ho", explica Fenet. 

Les empreses "han perdut la por"

Marie Laure Fenet afirma que les úniques preocupacions es van donar els mesos d'octubre i novembre de l'any passat, just després del referèndum de l'1-O, la violència policial i els primers presos polítics. "Però en el moment que s'ha entès que Catalunya no vol sortir d'Europa, sinó al contrari, que Catalunya demanava suport europeu, les empreses han perdut la por". De fet, segons Fenet, "aquestes empreses veuen el conflicte com quelcom local i nacional". 
La tendència creixent d'aquest darrer any d'empreses que busquen tenir oficines a Catalunya no aturarà, segons Fenet. "Només durant el primer trimestre del 2018 ja s'han absorbit 92.000 metres quadrats d'oficines a Barcelona i rodalies", explica la directora. "Al centre de la ciutat -és a dir, excloent la zona del 22@- només hi queda un 1,4% de disponibilitat". 
A més, de l'espai disponible que hi ha previst que surti, "un 60% ja està prellogat". De moment, la Torre Glòries és on hi ha una major disponibilitat, "però a més de CCC, l'empresa titular de les oficines que donaran servei exclusiu a Facebook pel centre de les fake news, ja tenim diverses negociacions avançades en aquest edifici amb altres empreses, totes tecnològiques". 
Amb tot, una llista de les empreses més importants que han donat el pas, són les següents: 

1. Facebook

Aquesta setmana, l'empresa de Mark Zuckerberg va anunciar una bomba per Catalunya: ha triat la Torre Glòries de Barcelona per localitzar-hi un centre per combatre les fake news. Cal deixar clar, segons explica Fenet, que el titular del contracte és una altra empresa, Competence Call Center (CCC), que donarà servei exclusiu a Facebook en aquest centre del 22@. 
Sobre aquest moviment, fonts properes a l'operació asseguren que la primera visita a la Torre Glòries es va fer el 4 de gener, i en cap moment han parlat del procés.

2. Enerkem i Suez

Es tracta de dues empreses importants en el sector del tractament de residus. Enerkem, canadenca, i Suez, francesa, ja han començat els tràmits per instal·lar a El Morell (Tarragona) una planta de transformació de residus pionera a tot Espanya, que comportarà una inversió inicial de 250 milions i crearà un total de 900 llocs de treball, entre el procés de construcció i d'activitat. És també una notícia d'aquesta última setmana, i ja només falten els últims permisos de la Generalitat per tirar-ho endavant. 

3. Amazon

La gegant del comerç electrònic va tornar a triar Barcelona per instal·lar-hi un centre per donar servei a les petites i mitjanes empreses (pimes) d'Espanya, França i Itàlia que venen a través d'Amazon Marketplace. El lloc triat va ser el 22@, i va obrir les seves portes el 23 d'abril d'enguany, coincidint amb Sant Jordi. 
Però no és la primera vegada que Amazon tria Catalunya per fer-hi una inversió cabdal: l'octubre del 2017, Amazon ja va obrir un centre logístic important al Prat del Llobregat, en el qual també s'hi fan visites guiades. 

4. King

L'empresa britànica, propietàries de coneguts videojocs com Candy Crash o Farm Heroes, ja tenia la seu a la capital catalana, però el gener del 2018 va anunciar que la canviava de lloc, dins la mateixa ciutat, però a un edifici més gran, de 9.000 metres quadrats i també a la zona del 22@.  La raó: convertir aquesta seu en el hub de l'empresa al sud d'Europa. Una aposta clara per la ciutat. Segons Fenet, aquesta empresa "ha crescut molt des que està al 22@". 

5. Satellogic

Es tracta de la gran empresa argentina, líder en tecnologia de microsatèlits d'imatges d'alta resolució. Satellogic també ha escollit Barcelona, concretament el 22@, com a localització per la seva seu europea. De fet, aquesta s'inaugurarà el proper 17 de maig, d'aquí menys d'una setmana. 

6. WeWork

Barcelona és també un punt referencial pel coworking, un fet molt atractiu per les startups. Lluny de Londres, que és la primera ciutat mundial en coworking, Barcelona ja supera Madrid en aquest tipus d'espais. WeWork, una de les principals empreses especialitzades en oferir aquest tipus d'espais, va confirmar el setembre passat la seva arribada al 22@, concretament a l'edifici Luxa Gold, veí d'Amazon. 

7. IGG

El gegant asiàtic IGG, desenvolupador mundial de videojocs, també va apostar per la capital catalana per establir-hi el seu primer hub en el negoci europeu, en què opera a Espanya, França, Itàlia, Regne Unit i Alemanya. La xinesa va venir a Barcelona a principis del 2018 amb la intenció d'atraure talent, i espera comptar amb un equip de 60 persones -va arribar amb 23- a finals del 2018. 

8. PepsiCo

El parc d'oficines World Trade Center Almeda Park, a Cornellà de Llobregat, compta també, des d'aquest any, amb PepsiCo, la distribuïdora de marques com Lay's, Cheetos, Pepsi o Gatorade. Fins fa poc, l'empresa tenia seu al carrer Tarragona de la ciutat de Barcelona, però va decidir fer aquest moviment en la mateixa línia que King. 

9. Hawkers

Hawkers, empresa alacantina famosa per la comercialització d'ulleres de sol a través de les xarxes, ha seguit els passos d'Amazon, i també va prendre la decisió d'instal·lar-se al 22@ per fer créixer la seva companyia. 

10. Scopely

La plataforma nord-americana de jocs Scopely va anunciar, durant l'octubre del 2017, que tenia previst invertir entre 2 i 3 milions d'euros en una nova seu a Barcelona, la primera de la companyia fora dels Estats Units, amb la intenció que aquesta es converteixi en la seu europea de la companyia. 
Font: Font: 10 grans empreses que han establert seu a Catalunya en ple procés

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial