Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 10 de juliol del 2017

Lluís Llach: "Els independentistes som els únics que defensem el dret a votar 'no'"

El cantautor i diputat de Junts pel Sí assegura que "no farem cap 9-N, no volem fer-ho, no és ni un pla B, ni C, ni D, no està en el nostre horitzó"

Lluís Llach entrevistat per l'agència EFE / ALEJANDRO GARCÍA / EFE
Lluís Llach entrevistat per l'agència EFE / ALEJANDRO GARCÍA / EFE
El cantautor i diputat de Junts pel Sí (JxSí), Lluís Llach, creu que és "absurd" que els únics que defensen el dret a poder votar 'no' a la independència en un referèndum d'autodeterminació siguin "aquests bojos independentistes que demanem poder decidir el futur de Catalunya" a les urnes.
En una entrevista amb l' agència Efe, Llach ha dit que la intenció del Govern de convocar un referèndum d'independència per a l' 1 d'octubre xoca amb un Estat en què la democràcia "ha quedat pervertida" per "la nul·la separació de poders que hi ha".
"No hi ha divisió de poders, el poder executiu utilitza el judicial per anar contra el legislatiu a Catalunya. Però és que a més", ha alertat, "l'Estat està estructurat per servir els interessos polítics i econòmics d'una classe política que està encastada".
Això, ha indicat, comporta situacions "insòlites", com per exemple que, en oposar-se l'Estat al referèndum, "hagi renunciat també a donar suport als catalans que desitgen votar que 'no' a la independència" però que estan a favor que "es pugui decidir el futur de Catalunya democràticament".
"Aquest és el problema de l'Estat, i no només dels catalans, perquè la democràcia espanyola està malalta, molt malalta, i podríem dir que un andalús ho pateix tant o més que nosaltres", ha puntualitzat Llach.
Un altre 9-N?
Sobre les traves que pugui posar l'Estat per intentar impedir la celebració del referèndum, el diputat de JxSí s'ha mostrat partidari que el Govern "aguanti" la pressió i que no hi hagi una devaluació del referèndum per acabar convertint-lo en "una cosa semblant a un 9-N".
Segons Llach, però, de cap manera el referèndum acabarà sent un procés participatiu com el del 9-N del 2014: "No farem cap 9-N, no volem fer-ho, no és ni un pla B, ni C, ni D, no està en el nostre horitzó".
Ha recordat, a més, que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja va dir que "ell no pensa convocar eleccions autonòmiques llevat que guanyi el 'no' en el referèndum, i que jo sàpiga, ell és l'únic que les pot convocar".
A diferència del 9-N, "hi haurà una llei que crea un règim jurídic excepcional que no es pot anul·lar perquè preval jeràrquicament sobre altres normes que puguin entrar en conflicte", ha dit Llach evocant el text de la futura llei del referèndum d'autodeterminació donada a conèixer aquest dimarts.
Participació?
Segons Llach, no té sentit fixar uns percentatges mínims de participació, o de 'sí' o de 'no', per considerar vinculant un resultat, perquè "els organismes internacionals com la Comissió de Venècia aconsellen no posar percentatges mínims, ja que això pot ser utilitzat per qui té poder per manipular" a favor d'una de les opcions o l'abstenció.
Ha recordat, també, que en els successius referèndums celebrats a l'Estat no s'ha exigit mai un determinat percentatge per considerar vàlid el resultat, i que fins i tot en algun d'aquests referèndums, com el de la Constitució europea, la participació va ser de només el 42%.
Declaració d'independència
Sobre la implantació del resultat del referèndum, el cantautor i diputat de JxSí ha dit que està conforme amb el fet que si guanya el 'sí' a la independència pugui ser proclamada dins de les següents 48 hores.
"Jo crec que tan legítim és que guanyi el 'sí' com el 'no'. Però suposem que guanya el primer: què passaria si hi ha una majoria de catalans que han votat a favor de la independència i això no es converteix en una realitat?", s'ha preguntat Llach, que s'ha respost que "estaríem vivint en una situació no desitjada".

Pots seguir Boladevidre