Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 21 de març del 2017

L'enemic de la llengua

Oriol Camps i Giralt

Per Vicenç Mengual i Casellas (escriptor)

El prestigiós lingüista Gabriel Bibiloni publica al seu bloc un recull de castellanismes que promou la CCMA mitjançant el seu «llibre d’estil», el portal És a dir. No els he comptats, però n’hi deu haver més d’un centenar. A la llista hi podem trobar paraules tan «catalanes» com ara disfrutar, carinyo, trajo, tonto... alhora que recomanen no fer servir hom, quelcom, o romandre sinó les solucions que s’assemblen més a l’espanyol. 


Aquest portal, l’És a dir, va ser obra de l’Oriol Camps i Giralt, tal com veiem a l’IEC: «Ha estat responsable —al costat de Maria Alba Agulló, cap del Servei Lingüístic de TV3— de la creació i posada en marxa del web d’assessorament lingüístic de la CCRTV ésAdir.cat, del qual va ser director, juntament amb els caps del Servei Lingüístic de TV3». 

Podríem deduir-ne, doncs, que aquest home és responsable de la degeneració progressiva que pateix, de fa anys, la llengua que fa servir la TVC. Paral·lelament, no fa gaire que es va difondre que l’Oriol Camps havia estat lligat a l’Ivan Tubau i en Xavier Pericay, fundadors de Ciudadanos. Ell ho nega. No seré pas jo qui l’acusi de res: no el conec i no en tinc informacions per poder-me manifestar en un sentit o un altre. Tampoc no se l’ha de jutjar per això. Allò que em penso que tenim dret a fer és observar els fets provats: 

1.- És responsable de la creació i manteniment d’És a dir, de la qual cosa se sent molt cofoi. 

2.- Aquest portal va ser adoptat per la CCMA com a llibre d’estil i el branden per justificar tots els castellanismes que han envaït l’únic canal de TV de què disposem. 

3.- Totes les queixes que es trameten a la TV3 són desestimades emparant-se en la idea que «cal anar més lluny de la normativa», curiosament la mateixa idea dels esmentats Tubau i Pericay, que ja als anys 90 varen estendre la nefasta idea del que es va anomenar «català light», per fer de la nostra llengua un dialecte de l’espanyol. 

4.- Fa menys d’un any, l’Oriol Camps i Giralt va entrar a l’IEC com a acadèmic numerari i ha manifestat que s’ocuparà de la preparació d’un nou diccionari (El DIEC3?) 

I ara una endevinalla: quants dels barbarismes que propugna l’És a dir de molts anys ençà hi entraran? 

El català no té gaire futur. Però no el mataran pas els ministres espanyols. L’enemic el tenim a dins, entre nosaltres.

Desembre de 2016