Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 1 de març del 2017

Els escriptors catalans donen suport al raper Valtonyc

27.02.2017  

Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català ha manifestat el suport al raper Valtonyc, condemnat per l’Audiència Nacional a 3 anys i 6 mesos de presó per injúries a la Casa Reial i enaltiment del terrorisme per la lletra de la seva cançó “No al Borbó”. Consideren que es tracta d’una condemna injusta, desproporcionada i que no només aempta contra la llibertat d’expressió, sinó que s’hi observa un perillós biaix que obeeix a qüestions ideològiques i de llengua.

Josep Miquel Arenas, àlies Valtonyc
L’any passat va ser la poeta Dolors Miquel, també l’escriptor Albert Sánchez Piñol, la periodista i escriptora Empar Moliner i, abans, els titellaires de “Títeres desde abajo”. Ara ha estat el torn del raper Valtonyc, les rimes del qual s’haurien d’entendre dins del marc dels recursos del gènere, que són també els propis de la literatura, que passen per l’ús de metàfores i hipèrboles, opina l’associació d’escriptors. A més a més, s’hi veu un agreujant en el fet que la fiscalia ha recordat 17 vegades durant el judici que Josep Miquel Arenas (Valtonyc) és d’esquerres; i en 9 ocasions ha insistit que és un raper que canta en català, una discriminació directa per ideologia política així com per la llengua.
Aquests dies els escriptors celebren l’arxivament de la causa contra la poeta Dolors Miquel per la lectura del poema “Mare nostra” en el marc de l’entrega dels Premis Ciutat de Barcelona 2016. Consideren que la reescriptura d’un text religiós des d’una òptica feminista no pot ser mai presa com un atemptat contra l’església ni contra certes ideologies i encara menys ser tractada com un delicte.
Des del PEN Català i l’AELC recorden que la llibertat d’expressió és un dret humà fonamental i consideren que no es pot portar ningú a judici i molt menys ser perseguit i penat per la llei pel fet d’exercir un dret. Els artistes i escriptors tenen el dret de crear i expressar-se lliurement i per això consideren que aquest tipus de condemnes deterioren la qualitat democràtica d’un estat.
Ahir van ser els esmentats, ara Valtonyc, qui pot ser demà? “La Llei Mordassa ens fa a tots sospitosos. La democràcia i la llibertat d’expressió són sempre innegociables”, opina l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català; és per això que han manifestat la seva adhesió al grup de suport a Valtonyc creat aquest passat dijous. Aquí oferim l’enllaç per a totes aquelles persones interessades a adherir s’hi.

Font: Els escriptors catalans donen suport al raper Valtonyc | Coralí Pagès