Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 12 d’abril del 2016

No amaguis la llengua, utilitza-la amb tothom!

No amaguis la llengua, utilitza-la amb tothom! 
Vine a reivindicar-ho el pròxim 24 d'abril i ajuda'ns a fer sentir el nostre crit arreu: el català, llengua comuna! Inscripcions a: http://www.cridaho.cat/inscripcions


El proper diumenge 24 d'abril
ens reunirem a la Plaça del Born de Barcelona per fer un crit en favor de la llengua. I ho farem en totes direccions, perquè ens escoltin tant del nord, com del sud, de l’est i de l’oest.

Entre tots formarem una gran rosa dels vents i ens distribuirem per cadascuna de les 8 puntes. La farem moure per sentir com crida la veu de cada territori en la seva pròpia varietat dialectal.

Plegats, farem que la rosa apunti cap on ens dirigim: aconseguir que el català sigui la nostra llengua comuna!

Et necessitem per fer-ho possible: vine i crida pel català!
El català, llengua comuna

La Plataforma per la Llengua i més d’una vintena d’entitats de persones immigrades organitzen cada any des de 2005 diferents accions sota el lema “El català, llengua comuna” al voltant de la diada de Sant Jordi.

L’objectiu és promoure el català com a llengua comuna dins la nostra societat. Volem sensibilitzar les persones nouvingudes de la importància de la llengua catalana com un dels eixos vertebradors de la societat i que puguin participar-hi enriquint-la. I alhora, sensibilitzar també la societat d’acollida catalanoparlant, que sovint canvia de llengua quan observa que una persona té un accent diferent o té una procedència diferent. Aquesta actitud dels qui tenen el català com a primera llengua dificulta la inclusió d’aquesta persona a la nostra societat, i a la vegada, pot esdevenir un símptoma de disminució de l’ús social de la llengua si no hi posem solució.

Des de l’ONG del català i les 26 entitats de nouvinguts que coorganitzem l’acte, defensem la llengua catalana com a element d’inclusió social i creiem que ha de ser la llengua comuna dins d’una societat multilingüe com la nostra. Podem facilitar el procés d’adaptació social de les persones nouvingudes a través de l’adopció del català i, així, construir entre tots una nova societat catalana amb més i millors oportunitats per a tothom i amb el català com a llengua de la vida pública.

Durant aquests anys hem organitzat nombroses activitats culturals d’interrelació entre el català i les prop de 300 llengües que es parlen a la nostra societat, com el concert Detotarrel, el Lip dub per la llengua, el Post-it art per la llengua o l’acció Xarxa de cors.

L’any passat, l’activitat organitzada va ser PLANTA’T. COMPROMÍS PEL NOU PAÍS, on vam dibuixar territoris de parla catalana (Països Catalans) amb 300 testos que simbolitzaven les prop de 300 llengües que es parlen a casa nostra. Tots els participants van plantar-se drets dins de cada test per reforçar la simbologia de l’acció de l’acte.

Consulteu aquí les diverses accions que hem dut a terme en el marc de la campanya “El català, llengua comuna”.