Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 2 d’octubre del 2014

PODEM MIRAR CAP UNA ALTRA BANDA, PERÒ L'ATAC ÉS ALS PAÏSOS CATALANS.

Les empreses valencianes i balears són les més maltractades per l'estat, segons un informe

Les societats mercantils de Madrid, en canvi, són les que reben més subvencions de les administracions públiques
Mapa de Twitts en català
L'empresa Axesor, una agència de qualificació espanyola, ha fet l'anuari d'enguany sobre les administracions públiques. Hi ha analitzat el comportament del conjunt de les administracions de l'estat en la concessió de subvencions públiques l'any 2013. Segons aquestes dades, les empreses madrilenyes són les més subvencionades per l'administració, i particularment per l'administració general de l'estat. En canvi, les societats mercantils de les Illes Balears són les més perjudicades en la concessió de subvencions, i el País Valencià queda en la dotzena posició, per darrere d'Extremadura o d'Andalusia.

L'últim anuari mostra l'evolució de l'activitat subvencional de totes les administracions públiques del 2008 al 2013. D'acord amb les xifres de l'estudi, l'any 2009 es van donar fins a 11,8 milions d'euros en subvencions públiques. Des d'enguany, les ajudes han disminuït a 5 milions d'euros, la qual cosa representa una caiguda del 57,5%.

L'estudi analitza també com es distribueixen aquests fons públics en el territori. Les empreses madrilenyes són les que concentren més subvencions: un 15,17% del total l'any 2013, amb 427 milions d'euros. Les segueixen les de Canàries i Castella i Lleó. El País Valencià se situa en la dotzena posició, darrere d'Andalusia o d'Extremadura, amb 113 milions el 2013. I les Illes Balears són a l'últim lloc, amb 3,4 milions d'euros.

En el rànquing de rebre subvencions, les empreses catalanes són a la quarta posició, després de Castella i Lleó. L'any 2013 reberen 306 milions, una xifra molt per sota de la mitjana que havien mantingut des de l'any 2008, amb 514 milions.

Madrid, la que rep més subvencions de l'estat espanyol

En termes de finançament, l'anuari destaca que 'mai les comunitats autònomes no havien jugat un paper tan important en el suport a les empreses', perquè van concedir el 63,84% del total de les subvencions. La majoria dels fons que reben les empreses provenen, doncs, dels organismes autònoms. És així a totes les comunitats autònomes tret de l'Aragó, Astúries, Navarra i Madrid, segons l'estudi.

El pes que tenen les subvencions estatals en les empreses madrilenyes, però, és significativament superior a la resta: un 72,66% dels diners han sortit de l'administració general de l'estat el 2013. A diferència de les empreses canàries, per exemple, en què el 94,34% dels fons que reben provenen del govern autonòmic.

Les PIME, les més beneficiades

L'estudi reflecteix que creix el nombre d'empreses petites i mitjanes que reben fons públics, en comparació amb els anys anteriors --un 82,23% dels fons, amb un creixement interanual del 10,93%. Aquest canvi es produeix a partir del 2011, quan 's'observa una clara tendència a donar suport a les PIME en detriment de les grans empreses'.

El sector dels serveis i la indústria són els que s'han beneficiat més de les ajudes.