Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 8 d’octubre del 2014

La nostra llengua és un dret universal?

josep miquel bausset

Dimarts, 23.9.2014 18h30

FONT: http://opinions.laveupv.com/4287


Comentaris 6 comentaris     
      
Dolent Fluix Bo Molt bo Fabulós (8 vots)

Català i Wert en contra de la nostra llengua
Els 6000 euros ho són només per als pares que volen l'ensenyament en castellà
Un President contra el valencià
El nou Premi Nobel de LiteraturaDiuen que l’ensenyament és un dret universal i igual per a tots! Però els fets demostren que no és així! I tot i que el ministre Wert, referint-se al presumpte frau fiscal de Messi, i el ministre Montoro en relació amb el cas Pujol, hagen dit que “la ley es igual para todos”, això també és fals!!

Al País Valencià 14000 xiquets i xiquetes (segur que aquesta xifra ja ha augmentat!) no poden estudiar en valencià, perquè, per més paradoxal que siga, la Conselleria d’Educació no els ho permet! Una Conselleria que hauria d’afavorir la nostra llengua, i que va en contra de la voluntat dels pares de 14000 alumnes que volen un ensenyament en valencià per als seus fills! I és que, incomprensiblement (o ben comprensiblement!!) la Generalitat no oferta prou places en valencià! Així es permet el “luxe” de tancar aules en valencià a l’escola pública!!!

És també paradoxal que haja estat el Tribunal Superior de Justícia de la CV, qui obligara la Conselleria a aplicar el programa d’ensenyament en valencià als col·legis Rei En Jaume de Xirivella i Sant Cristòfol de Picassent!! Un programa que la Conselleria havia denegat! Per cert: el conseller Ciscar deia en referència a eixes sentències, que “el gobierno siempre acata y cumple las sentencias”!! El conseller no recorda els reiterats actes de desobediència de la Generalitat a les sentències sobre la titulació en valencià i a la unitat de la llengua?

Però a diferència del que els passa a 14000 xiquets valencians (o més!) que no poden estudiar en valencià, a Catalunya, el Tribunal Superior de Justícia permet que un sol alumne que demane classes en castellà, puga imposar l’espanyol a tota l’aula! A més, el Sr. Wert ofereix 6000 euros als pares que no vulguen l’ensenyament en català i opten per buscar una escola en castellà! Quan farà el mateix el Sr. Wert amb els pares que volen l’ensenyament en valencià i la pròpia Generalitat els ho impedeix? Els donarà també 6000 euros perquè puguen portar els seus fills a una escola en valencià?

I és que, com deia el germà marista Lluís Serra (Secretari de la Unió de Religiosos de Catalunya) el govern central (i jo afegiria que també el valencià) busca reduir la nostra llengua a un anacronisme, amb la negació de la unitat lingüística, la desprotecció i l’arraconament del valencià, el bloqueig del seu reconeixement a Brussel·les i la reducció de l’àmbit de difusió de TV3. De fet, la nova llei d’educació del Sr. Wert (denunciada fins i tot per Frederic Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO) margina clarament el valencià!

Pintada pel valencià, durant el franquisme

Per això el professor Javier González Darder, del departament de Didàctica de la Lengua y Literatura Española, de la Universitat Jaume I de Castelló, tenia “arguments” quan es permetia mostrar el seu menyspreu pels valencians, manifestant a classe que “es una absoluta inutilidad estudiar valenciano”.

És també una actitud de menyspreu pel valencià la que mostra RENFE en la seua pàgina web, on diferencia el valencià (Viatgers, horaris, estacions d’origen, No has trobat la teua estació? Ací pots) i el català (Viatgers, horaris, estacions d’origen, No has trobat la teva estació? Aquí pots ). Per què Renfe no posa també a la seua pàgina web els horaris i la informació en andalús? El qui tinga paciència (perquè ens cal molta paciència per suportar aquestes barbaritats) que s’entretinga en comparar els dos textos, per vore les “grans” diferències que hi ha entre la versió valenciana i la catalana!!

El germà marista Lluís Serra contava que el 12 de maig de 2013, en la canonització de Laura Montoya (una santa colombiana que es va integrar en la cultura dels indígenes) un capellà d’aquell país li digué: “No saps com m’agradaria poder connectar amb les meues arrels i recuperar la llengua dels meus avantpassats, que va ser aniquilada pel castellà”.

I després diuen que el castellà mai no va ser una llengua d’imposició!!!!