Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimecres, 30 de juliol del 2014

Qüestionari lingüístic als algueresos

Font: http://cat.alguer.it/noticies/n?id=75546
Enquesta d’usos lingüístic a l’Alguer, per comprendre i valoritzar la riquesa de la nostra llengua. També la Consulta de les Associacions.

L'ALGUER – Comprendre la realtat per fer calqui cosa per reviscolar la nostra llengua. Un projecte de la Generalitat i del Municipi de L'Alguer que fotografarà la realtat sociolingüística de L'Alguer per estudiar i actuar procediments per millorar l'ús de la variant catalana de L'Alguer i no solament. Los resultats de l'“Enquesta d’usos Lingüístic a l’Alguer” sigueran útils per conéixer també l'ús de les altres llengües, aixi com l'inglés i el francés en àmbit turístic. 
La vitalitat de les llengües parlades en ciutat siguerà individuara amb una enquesta directa amb 625 ciutadans que respondran a un qüestionari preparat oportunament. A la fi se verificarà l'estat de la llengua per programar accions i decisions adequades, emprant suports econòmics estatals i regionals directes a polítiques especifiques de promoció de l'ús de la llengua. 

«És un acte de amor per la nostra llengua, un acte de justícia per fer-la tornar realment una llengua viva», ha dit avui el Síndic Mario Bruno durant la presentació del projecte. «La nostra llengua és una riquesa, mos diferencia dels altres i mos dóna una especificitat única i és un valor que tenim lo deure de conservar i valoritzar». Lo Síndic, que té la dèlega a les Polítiques Lingüístiques parla també de la Consulta de les Associacions. Dimecres 6 de agost, el primer encontre per instituir un Institut Consultiu amb la finalitat de protegir, promoure i renforçar l'ús social de la llengua. 

Mario Bruno vol també començar a traduir els actes públics en alguerés i «encoratjar els dependents comunals a emprar la llengua en les relacions de cada dia amb els ciutadans. Se pot fer», ha declarat. Los encarregats del Municipi realitzaran l'enquesta amb els entrevistats triats amb un procés casual. Lo Síndic ha il·lustrat el projecte amb el Director de la Generalitat a L'Alguer Joan Adell, que ha aclarit la utilitat de aqueixa enquesta per la experimentació del projecte a Catalunya per l'anàlisi de l'ús de la llengua. Lo Director científic del projecte és Francesc Ballone amb Joan Solé i Anna Torrijos i el punt de referiment pel Municipi de L'Alguer és Giuseppe Calaresu. Entrevistaran los ciutadans Carla Valentino, Giuliana Portas, Claudia Soggiu i Gavino Balata.


26/7Entrevistes a 625 algueresos per una Enquesta d’usos lingüístics a l’Alguer
6/6Institució del Coordinament Sard Oficial (C.S.U.)
6/6La Universitat de Sàsser parla en sard
23/5Lo Servici Llengua Sarda de la Regió Sardenya és sense una guia
14/5La nostra primera història de l’Alguer
26/4Alguer i Sàsser: Sa Die in limba
18/3Cultura: Limba e libros in su Museu Sanna/ Llengua i llibres al Museu Sanna
13/3Curriculum també en alguerés a l'Asl
11/3Llengua sarda: oberts los oficis lingüístics
7/3Llengua sarda: via als cursos pels minyons