Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dimarts, 14 d’agost del 2018

Manifest acadèmic internacional que denuncia els presos polítics

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Pla general d'una aula buida de la Facultat de Filososfia i Lletres de la UAB

Quico Sallés (Manresa)

“Nosaltres, la comunitat acadèmica, considerem que la vulneració reiterada dels drets civils a Catalunya amenaça les bases de la democràcia en aquest país. Els signes d’involució democràtica, com la violència exercida l'1 d'octubre contra persones que volien votar, esdevenen cada cop més evidents. Diverses actuacions de la judicatura i del Govern espanyols, com l'empresonament i la persecució d'activistes socials i membres del Govern i el Parlament de Catalunya elegits democràticament, posen en crisi la separació de poders, que és un dels pilars en què es basa l'estat de dret”. 

Aquest és el primer punt d’un manifest impulsat per la comunicat acadèmica que ha començat a agafar volada -tot i les vacances universitàries- fins al punt que en pocs dies ha rebut el suport de gairebé 600 membres de la comunitat acadèmica internacional com Suïssa, Argentina, Austràlia, Estats Units, Espanya, Equador, Rússia, Índia, Brasil, Regne Unit, Itàlia, Xile, Suècia, Noruega, Mèxic, Euskadi, les Illes Balears, Escòcia o País Valencià. Un manifest que vol trencar el “silenci” de la comunitat acadèmica i vol denunciar la situació dels presos polítics i la repressió de l’Estat espanyol al sobiranisme. 

Un document que cita la “Declaració sobre l’ensenyament superior i la cultura democràtica: ciutadania, drets humans i responsabilitat civil del Consell d'Europa (Estrasburg, 2006)” i “afirma el compromís amb els principis i la pràctica democràtics”.  Segons el manifest, que aquest diumenge ja compta amb 572 signatures, “la democràcia es fonamenta en el reconeixement i la defensa d’uns drets bàsics inalienables, entre els quals el d'expressar públicament el dissentiment”. El document es va presentar elpassat 14 de juny.


I afegeix:  “la judicialització de la política, la violència i la repressió han estat la resposta de l’Estat espanyol a les demandes dels catalans, en comptes del diàleg necessari per a qualsevol negociació”.“Assistim així a un conjunt d’accions dels poders institucionals de l’Estat espanyol que són impròpies d’un estat democràtic i vulneren principis fonamentals del dret internacional”, conclou el document.

“Davant la gravetat d’aquesta situació, el silenci de la comunitat acadèmica no és una opció”, subratlla el document. Així declaren que “la recuperació de la seguretat jurídica és imprescindible i no podem acceptar que les decisions dels poders públics siguin arbitràries”. “És imprescindible que es respectin els drets fonamentals d’expressió, reunió, manifestació i participació política”, reblen. I consideren que cal “salvaguardar els drets i les llibertats només és possible recobrant els usos democràtics i resolent en l’àmbit polític els problemes polítics”.

UNIVERSITIES & RESEARCH CENTERS IN DEFENCE OF CIVIL RIGHTS & DEMOCRACY

En l'escenari polític de Catalunya, el silenci de la comunitat acadèmica no és una opció. Les universitats i els centres de Recerca van organitzar un acte conjunt el 14 de juny en què es va presentar un manifest en defensa dels drets civils i la democràcia que s'alinea amb els diversos  manifestos aprovats pels òrgans de govern d'algunes universitats.

Convidem als membres de la comunitat acadèmica d'arreu del món a adherir-se al manifest amb la seva signatura

Llegiu el manifest en altres llengües
BasqueDeutschChineseEnglishFrench, Galician, ItalianOccitanSpanish  
Noteu que a COUNTRY apareixen: Catalunya, Balearic Islands, Basque Country, Scotland, ...
Després de signar comproveu les vostres dades a la llista de signatures.

Manifest Acadèmic en Defensa dels Drets Civils a Catalunya

Tot citant la Declaració sobre l’ensenyament superior i la cultura democràtica: ciutadania, drets humans i responsabilitat civil del Consell d'Europa (Estrasburg, 2006):

"Afirmem el nostre compromís amb els principis i la pràctica democràtics. 

Acceptem la nostra responsabilitat de salvaguardar la democràcia i promoure una cultura democràtica, donant suport i promovent, tant en l’ensenyament superior com en la societat en general, els principis de:
  • Estructures, processos i pràctiques democràtiques i responsables
  • Ciutadania democràtica activa
  • Drets humans, respecte mutu i justícia social
  • Sostenibilitat ambiental i social
  • Diàleg i resolució pacífica dels conflictes",
Nosaltres, la comunitat acadèmica, considerem que la vulneració reiterada dels drets civils a Catalunya amenaça les bases de la democràcia en aquest país. Els signes d’involució democràtica, com la violència exercida l'1 d'octubre contra persones que volien votar, esdevenen cada cop més evidents. Diverses actuacions de la judicatura i del Govern espanyols, com l'empresonament i la persecució d'activistes socials i membres del Govern i el Parlament de Catalunya elegits democràticament, posen en crisi la separació de poders, que és un dels pilars en què es basa l'estat de dret.

La democràcia es fonamenta en el reconeixement i la defensa d’uns drets bàsics inalienables, entre els quals el d'expressar públicament el dissentiment. La judicialització de la política, la violència i la repressió han estat la resposta de l’Estat espanyol a les demandes dels catalans, en comptes del diàleg necessari per a qualsevol negociació. Assistim així a un conjunt d’accions dels poders institucionals de l’Estat espanyol que són impròpies d’un estat democràtic i vulneren principis fonamentals del dret internacional.

Davant la gravetat d’aquesta situació, el silenci de la comunitat acadèmica no és una opció. Per aquestes raons, declarem que:
  • La recuperació de la seguretat jurídica és imprescindible i no podem acceptar que les decisions dels poders públics siguin arbitràries.
  • És imprescindible que es respectin els drets fonamentals d’expressió, reunió, manifestació i participació política.
  • Salvaguardar els drets i les llibertats només és possible recobrant els usos democràtics i resolent en l’àmbit polític els problemes polítics.
Noteu que a COUNTRY apareixen: Catalunya, Balearic Islands, Basque Country, Scotland, ...
Després de signar comproveu les vostres dades a la llista de signatures.



Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial