Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 18 d’agost del 2018

Prada debat com evitar que els Països Catalans esdevinguin només un “mite” | Quico Sallés

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Membres de l’IEC clamen per evitar que la catalanitat sigui una mena “d’hispanitat”

Una imatge de la taula rodona, durant la salutació del conseller Puig
Imatge de la taula rodona durant la salutació del conseller Puig | QUICO SALLÉS
Quico Sallés (Prada, el Conflent)

Debat adient en la primera jornada de la cinquantena edició de la Universitat Catalana d’Estiu que se celebra a Prada, el Conflent i que s'ha inaugurat aquest divendres. Representants de tots els territoris que configuren el concepte de Països Catalans han debatut sobre si són una realitat o un mite. La divisa general ha estat clara: són una realitat però no es pot abaixar la guàrdia davant l’acció de l’Estat i la globalització. I, sobretot, no caure en una mena de concepte “d’hispanitat”. Un debat que s'ha encetat amb una salutació del conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig. 

Joan Becat de l’IEC i en representació de l’activisme de la Catalunya Nord s’ha mostrat convençut que són una realitat només pel fet com l’Estat francés negocia i intenta evitar la seva significació pública. Víctor Labrao, del País Valencià, considera que és una realitat com “mostren les estratègies per amagar-nos”“És una mala manera d’existir, el de la negació, prohibició i persecució”, ha abonat. Ara bé, ha demanat solucions concretes com és la facilitat que com a comunitat lingüística i cultural es puguin veure les televisions.  “Som un grapat de pobles amb llengua comuna o som un mateix poble dispers en quatre administracions?”, s’ha preguntat.

En la mateixa línia, s’ha expressat Fina Salord de l’Institut Menorquí d’Estudis, que ha reivindicat la pecularietat menorquina com a mostra de la “pluralitat” dels Països Catalans. “Un territori tan petit com Menorca va mantenir- al segle XVIII- el Català com a llengua de cultura”, ha destacat. 


Per la seva banda, Sebastià Serra, de la Universitat de les Illes Balears, també ha alertat que el concepte de Països Catalans no caiguin en una mena “d’hispanitat”. Pel que fa Andorra, Antoni Pol,  de la Societat Andorrana de Ciències, tot i reblar la realitat dels Països Catalans ha qüestionat la necessitat de convertir-los en una realitat política si ja és una realitat social i cultural. Antoni Torre, de l’IEC i Obra Cultura de l’Alguer, també ha subratllat la necessitat de mantenir el concepte de Països Catalans com una qüestió de supervivència de la cultura catalana en territoris amb tendència a la minorització. Joaquim Montclús, de l’Associació Cultural del Matarranya, ha estat contundent: “A la Franja ens agafem als Països Catalans”. 


Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial