Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 13 de juny del 2015

L’Ateneu Popular de Xàtiva fa una crida a penjar crespons negres als balcons el 19-J

L’Ateneu Popular de Xàtiva ha fet una crida “a tots els col·lectius i institucions” de la ciutat a col·locar el pròxim 19 de juny banderes de Xàtiva amb un crespó negre en finestres i balcons en commemoració de la crema i saqueig de Xàtiva en 1707. El col·lectiu farà extensiva aquesta petició “amb especial èmfasi” al nou ajuntament que es constituirà el pròxim 13 de juny perquè done el seu suport a aquesta iniciativa.


RedactaVeu / Xàtiva 

L’Ateneu Popular de Xàtiva convida el veïnat “a col·locar, en finestres o balcons, banderes de Xàtiva amb un crespó negre” el dia pròxim 19 de juny “en senyal de dol i en memòria de les persones que van participar en l’heroica defensa de la ciutat”.

A més, l’entitat convida “tots els col·lectius i institucions de Xàtiva” a sumar-se a aquesta acció i als actes programats, “posant especial èmfasi en el desig que el nou ajuntament, constituït a partir del proper dia 13, done suport a aquesta iniciativa penjant a la casa de la ciutat la bandera de Xàtiva amb el crespó negre, com sol·licitarà formalment l’Ateneu”.

L’Ateneu Popular de Xàtiva ha organitzat dos actes per a commemorar aquesta significativa data. En primer lloc, el divendres 12 de juny es realitzarà una ruta guiada per Agustí Ventura, cronista oficial de la ciutat -el lloc d’eixida serà el quiosc de la plaça de la Bassa i l’hora les 19 hores. En segon lloc, divendres 19 de juny i coincidint amb la penjada de banderes de Xàtiva amb crespó, es realitzarà una ofrena als Maulets, acte que tindrà lloc a les 20 hores davant de la pedra dels Maulets.

L’Ateneu Popular informa, pel que fa la crida a col·locar banderes de la ciutat amb crespons negres,  que en cas que els veïns no disposen de banderes de Xàtiva es poden adquirir a un preu de 5€ a l’Ecotenda Pura Vida –situada al carrer Gregorio Molina- “o simplement penjar un drap o llençol roig”.
 

Saqueig i crema de Xàtiva en 1707

El 19 de juny de 1707 les tropes borbòniques de Felip V comandades per Berwick i D’Asfeld saquejaren i incendiaren la ciutat de Xàtiva amb una ordre signada pel mateix rei.

L’acció promoguda per “aquestos criminals de guerra”, segons  apunta Ateneu Popular en la nota de premsa, significà un incendi que durà una setmana sencera i un extermini de la seua gent en els mesos següents. “Fins i tot l’extermini del nom de Xàtiva, que va ser canviat pel de Nueva Colonia de San Felipe”, recorda l’Ateneu. Més tard el decret de nova planta deixava els valencians sense el seu autogovern representat als furs, sotmetent el territori valencià a les lleis de Castella i començant una etapa de submissió polític, lingüístic i cultural.