Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 4 de març del 2013

DE SALSES A GUARDAMAR I DE FRAGA A MAÓ I L'ALGUER


Enllaçats per la llengua

Bep Joan Casasnovas  04/03/2013
Enllaçats per la llengua és un col·lectiu que du a terme una campanya de conscienciació per reivindicar la llengua pròpia de la nostra illa, que és la llengua comuna de la nostra comunitat balear i d’altres territoris de parla catalana amb els que també compartim idioma. Sí, és diu llengua catalana, a pesar que algunes estratègies polítiques evitin anomenar-la així i preferesquin dir la llengua “diferent al castellà”. Quina ridiculesa! L’anomenarem pel seu nom.  Perquè “direm el nom de cada cosa, els noms propis tan sols”, com deixà clar el poeta Pere Gomila.
Idò sí, hi ha un acte el proper dia 9 as Mercadal on la comunitat educativa, però també molts altres col·lectius i particulars, s’hi sumaran. I és, ni més ni manco, per fer entendre que aquest “sistema de signes orals, reflectit sovint en un codi escrit, propi d’una comunitat, que serveix bàsicament per a la comunicació” és, ni més ni manco la definició que fan els diccionaris de la llengua. O sigui, és un patrimoni cultural arrelat. Un patrimoni mil·lenari que pertany a tothom; com les festes patronals de cada localitat, com els monuments que identifiquen els pobles i ciutats; com les places i carrers de la infantesa que ens han vist créixer; com les runes i vestigis històrics que ens parlen dels orígens. Idò, ¿per què no ha de ser la llengua pròpia un bé de naturalesa humana propietat de tots, defensada per tots, gelosia de tots? Per què alguns s’encaparroten en escopir-la, a maltractar-la? Per açò, hi ha una comunitat enllaçada per recordar-nos que la nostra llengua és més antiga que l’alemanya i tan digna com la xinesa. La llengua pròpia és com l’amor, no és qüestió de números.
Font: http://www.menorca.info/opinion/467963/enllaats/per/llengua

Bloc ENLLAÇATS PER LA LLENGUA. visiteu-lo! Podeu llegir i signar el manifest, saber les convocatòries arreu del territori, el suport rebut, què en diuen els mitjans. Enllaceu-vos!