Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

diumenge, 16 de desembre del 2012

MANIFEST DE CASTELLÓ (Vídeo i transcipció)


TRANSCRIPCIÓ:

Bona vesprada, companys i companyes!
Avui, dia 15 de desembre, som milers les persones que ens hem manifestat a Castelló de la Plana per commemorar el 80é aniversari de les “Normes de Castelló”. I ho hem fet en un moment d'atacs sense precedents contra la nostra llengua, conscients que només n'eixirem ben parats si ens mantenim units, i si hi responem de manera ferma i contundent.
Avui, un dels principals fronts de batalla se'ns presenta a l'escola. L'avantprojecte de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Educació, promoguda pel ministre Wert, pretén marginar el català, el basc i el gallec dels seus sistemes educatius. La llei Wert representa l'enèsim intent del poder central, unitarista i monolingüe, de trencar el compromís de convivència entre les llengües i les cultures. Negant-li al valencià la condició de llengua vehicular, aquesta llei ataca ells programes òptims d'ensenyament del nostre sistema educatiu.
Perquè un dels objectius fonamentals de la llei és fer inviables els programes d'immersió i d'ensenyament en llengua pròpia. Els únics –cal recordar-ho– que garanteixen l'aprenentatge de les llengües minoritzades. Els únics que promouen el respecte i la igualtat entre les llengües i les cultures. Ens aboquen a la desparició de les nostres llengües, i no estem disposats a acceptar-ho!
Els envits contra la nostra llengua no s'acaben amb els atacs contra l'escola valenciana, pública i de qualitat. Els nostres mitjans de comunicació públics estan també tocats de mort. I avui hem vingut ací per denunciar els que han arruïnat Ràdio Televisió Valenciana. Estem ací per mostrar la nostra solidaritat amb els treballadors afectats per un ERO salvatge, que deixarà més de 1.000 professionals al carrer. I per dir, ben clar, que volem una televisió valenciana amb vocació de servei públic; que volem una televisió plural, digna i de qualitat; que volem un Canal 9 íntegrament en valencià!
Malgrat els atacs, la lluita ens permet aconseguir victòries. Avui hem de celebrar la sentència del Tribunal Suprem que dóna la raó a Acció Cultural del País Valencià i retira les multes a l’entitat. I això ha estat possible gràcies a la mobilització de milers i milers de valencians. Però encara queda camí per aconseguir la lliure recepció i la reciprocitat entre Canal 9, TV3 i IB3. Per això exigim als notres governants que estiguen a l'alçada de les circumstàncies, i que es posen a la feina per a fer-ho possible, ara ja sense excuses. President Fabra: només depén de vosté acabar amb la censura.
Tot això ens ha aplegat avui a Castelló, ara que es compleixen 80 anys de les Normes. El 1932, els intel·lectuals compromesos amb la llengua pròpia dels valencians segellaven aquest gran acord; una fita que simboliza des d'aquell moment la unitat de la llengua que parlem a banda i banda del riu Sénia. Avui hem tornat a reivindicar l'esperit unitari i de consens que representen les Normes. Tota una lliçó per als reptes presents. Perquè ens cal un nou consens social per situar el valencià al centre del nostre sistema educatiu i dels nostres mitjans de comunicació. Perquè ens cal actuar units, valencians, catalans, illencs... per afrontar amb garanties els reptes del futur.
El 25 d'abril de 1982 –en un moment d'especial convulsió social, política i identitària– la societat valenciana feia una gran desmotració de civisme i de compromís amb la llengua a Castelló de la Plana, en commemoració dels 50 anys de les Normes. 30 anys després, hem sabut recuperar aquell esperit unitari, i hem fet realitat el que va dir Joan Fuster en aquella ocasió: que «contra les maniobres hostils al nostre idioma que hi ha en marxa, el poble valencià conscient alçarà la resistència més decidida i més clara».
Que no ens retallen la llengua!