Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 16 de maig del 2019

El qui, què i quan de la Cambra independentista: tot el que cal saber | Carlota Serra

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial

Resultat d'imatges de El qui, què i quan de la Cambra independentista: tot el que cal saber

Carlota Serra

És definitiu: l'independentisme ha guanyat a la Cambra i manté la majoria absoluta, segons els resultats finals que va donar ahir a la nit la Junta Electoral de Cambres. Eines de País es posiciona com el gruix important del ple cameral, i ara només falten els últims serrells per acabar de conformar el que serà la Cambra de Comerç de Barcelona durant els propers quatre anys. Quin és el calendari a seguir ara? Qui ocuparà la presidència? Quan existirà la nova Cambra com a tal?

Primeres reunions

La primera reunió dels 40 candidats de la llista Eines de País de l'ANC i el CCN ―tant els 31 que han sortit escollits com els restants que no― se celebrarà demà, dimecres 15 de maig. En aquesta, els candidats que ho vulguin es postularan per a algun dels càrrecs del consell executiu de la Cambra: presidència, vicepresidències, tresorer, secretari o vocals.
De moment, ja sonen alguns noms de candidats que expliquen que tenen intenció de presentar-se per assumir un càrrec de gran importància. És el cas de Pere Barrios, qui de moment diu: "Soc l'únic que he assegurat que em presento per a president, perquè crec que soc el millor per fer-ho". Tot i que se l'ha titllat de ser "dels més moderats" dins de la llista independentista, assegura a ElNacional.cat: "Gestionarem i governarem la Cambra com si ja fóssim un país"
Un altre dels noms que més sonen és el de Mònica Roca, que sembla que es postularà per a la copresidència. De fet, posar en marxa una copresidència home-dona és un dels objectius d'Eines de País, "però els estatuts no ho contemplen ara per ara, i hem de veure com ho fem", explica Barrios.
A banda, s'ha parlat sovint de la figura de Joan Canadell, que si bé ha estat un dels grans altaveus de la candidatura, fins ara ell ha dit sempre que no acaba de tenir clar si vol ser el president de la Cambra. El que és segur és que es postularà "per a alguna posició", però ha evitat dir quina a la premsa. Per últim, el nom de Joan Font, de Bonpreu, també podria arribar a ser una opció dins el consell.  
Amb tot, no serà fins al dimecres 22 de maig que es faran les votacions dins la candidatura per decidir finalment qui ocupa cada càrrec, i enmig també "es negociarà amb altres candidatures si han d'ocupar algun lloc al consell executiu", explica Joan Canadell. El consell està format per 12 persones ―president, 3 vicepresidents, 1 tresorer i 7 vocals.   

Les cadires patronals

Una vegada escollits els càrrecs de cadascú, caldrà votar qui ocupa les 6 cadires de les patronals. Aquest pas es durà a terme el dia 5 de juny, quan els 54 membres del ple ―els 40 escollits per sufragi més les 14 empreses de major aportació― escolliran 6 membres patronals d'entre els 12 que es presenten.
Entre aquests candidats, hi ha 6 membres de la patronal Foment del Treball i 6 de Pimec. Des d'Eines de País asseguren: "No votarem Pimec simplement perquè és Pimec, ens han d'explicar què volen fer, però no descartem votar també algú de Foment si ens agrada". 

Les cadires de plata, l'interrogant

Les 14 empreses de major aportació econòmica a la Cambra tenen un lloc assegurat al ple executiu. Hi ha qui considera que això "manca de democràcia", i d'altres qui ho defensen dient que "gràcies a l'aportació d'aquestes empreses es pot sostenir l'entitat". Per tenir cadira al ple, cadascuna d'aquestes companyies ha d'aportar un mínim de 75.000 euros anuals a la Cambra. 
Des de la candidatura independentista s'ha criticat molt el fet que aquestes empreses tinguin veu i vot només pel fet de pagar, ja que no les ha escollit ningú, però preguntats per si la idea és eliminar-les, Joan Canadell explica a ElNacional.cat que "amb aquestes 14 empreses hi ha un compromís i un aval bancari i no poden deixar de pagar enmig d'un mandat si no canvia la llei".
Davant d'això, Canadell assegura que "des del primer dia treballarem per aconseguir finançament i perquè no siguin necessàries aquestes 14 empreses". Amb tot, però, declara: "De moment no es planteja posar la quota obligatòria, pero pot ser una cosa que posem a votació i que siguin els empresaris ―tots els que formen part de la Cambra― que decideixin si volen pagar o no".

7 de juny, primer ple

Per últim, el dia 7 de juny serà quan finalment, amb les 60 cadires amb noms i cognoms, se celebrarà el primer ple i es votarà el consell executiu. A partir d'aquí, "començarem a actuar tan de pressa com puguem", explica Canadell. 
Així doncs, queda poc menys d'un mes perquè la Cambra independentista es posi en marxa. Una Cambra "com a estructura d'estat", renovada, que ha vençut l'establishment que feia més de 18 anys que manegava els fils de la joia de l'empresariat. 

Pots seguir el Canal de Telegram de Boladevidre: https://t.me/BoladevidreOficial