Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dissabte, 14 d’octubre del 2017

L’espurna sobiranista valenciana

La flama pel dret a decidir a Catalunya va desprendre petites espurnes al País Valencià. Si bé el territori valencià encara està lluny de cap pulsió sobiranista, l’any 2013 va nàixer la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià. Una entitat que defensa el dret a decidir dels valencians, però que no el circumscriu només al fet nacional.


Segueix El Temps a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges


El PP volia actuar de bomber, però va acabar convertint-se en piròman. La campanya contra l’Estatut català del 2006 i la sentència posterior del Tribunal Constitucional va provocar una onada civil que ha desencadenat un procés independentista que veu a tocar el moment de proclamar la República Catalana

Aquella flama sobiranista catalana,  que anava agafant cada vegada més embranzida durant l’any 2013, va desprendre petites espurnes arreu del País Valencià. “L’avui encara esquifida Esquerra Independentista necessita fer un paper multifacètic, creixent numèricament i madurant políticament, garantint que alhora que es desplega la unitat popular per tot el País Valencià, s’impulsa també el desenvolupament de les estructures que possibilitarien l’exercici del dret a decidir”, escrivia l’activista Antoni Infante el febrer de 2013 al Diari La Veu

Una reflexió, però, que va transformar-se. A partir d’aquella idea, i influenciats pels esdeveniments al Principat, es va llançar un manifest que va recollir milers de signatures. Amb crítiques a la desfeta d’Almansa del 1707 per la pèrdua dels Furs i a “l’espoli fiscal” que pateix un País Valencià “convertit en colònia interior”, aquell text reclamava el dret a decidir dels valencians com a subjecte polític propi. 

Presentació del manifest pel dret a decidi al País Valencià | EL TEMPS

Ara bé, els impulsors del manifest no volien que aquell clam quedara com un fet aïllat i anecdòtic. I la solució trobada fou la creació d’una entitat que aixoplugara la reivindicació sobiranista. Amb el Teatre El Micalet de València com a escenari i les veus de l’escriptora Gemma Pasqual, l’activista Belén Agulló —germana del militant antifeixista assassinat per un grupuscle nazi l’any 1993, Guillem Agulló—, la periodista Tona Català i la professora universitària Encarna Canet, va nàixer la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià. El col·lectiu sorgia amb el suport d’històriques personalitats del nacionalisme autòcton i amb l’adhesió de dirigents de tot l’espectre de l’esquerra valenciana. 
Una flamarada ben viva
Tres anys després d’aquella fita, la guspira encara és viva. Encara més, s’ha transformat en una flama que va guanyant roig amb un vent que bufa adagioperò constant. I tot i que la plataforma va experimentar una etapa en què va convertir-se en una mena d’aglutinador d’altres entitats, finalment va emprendre el seu camí com a col·lectiu consolidat. “No tenia sentit reproduir els debats que es donaven en altres plataformes”, apunta Infante, portaveu de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià. 
Amb quasi mil adherits, l’entitat sobiranista està organitzada per assembles territorials majoritàriament d’àmbit comarcal amb l’objectiu de tenir presència arreu del País Valencià. La Plataforma pel Dret a Decidir compta amb organitzacions a les comarques de l’Alt Maestrat, l’Horta, l’Alcoià-Comtat, les Marines, la Vall d’Albaida, dues a la Plana i una a la ciutat de Castelló. “El creixement, però, no s’atura. Hi ha processos avançats de crear una assemblea territorial a l’Alacantí, a la Safor i al Vinalopó, especialment, a la ciutat d’Elx i a les seua rodalia”, explica Infante. 
La Plataforma pel Dret a Decidir al País Valencià, tanmateix, també s’estructura mitjançant sectorials d’àmbits concrets. Joves Decidim —la rama juvenil de la plataforma—, Dones Decidim —la sectorial feminista—, Decidim Exterior — “una fita molt important ja que és de les poques organitzacions valencianes amb una delegació exterior i que està en procés d’expansió”, ressalta Infante— o l’animalista en són les més destacades. 

“En aquesta qüestió, sí que tenim com a mirall l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Ells han aconseguit desenvolupar sectorials molt potents, un fet que nosaltres volem fer a poc a poc”, assenyala el portaveu de la plataforma sobiranista. “Ara, per exemple, volem impulsar una sectorial institucional, d’aquells adherits que ostenten majoritàriament en ajuntaments algun càrrec públic”, expressa el portaveu de l’entitat.  Cesc Ballester, coordinador de la branca juvenil de l’entitat, ressalta, precisament, que “era molt important gaudir d’una sectorial destinada a les generacions més joves, ja que ajuda a captar un públic de menys edat”. El mateix opina Encarna Canet, responsable de Dones Decidim: “Teníem clar que calia crear una sectorial de dones per aconseguir que el missatge feminista i de gènere estiguera més present”. 

La plataforma, però, no sols és plural en l’aspecte organitzatiu. També ho és en l’ideològic. “Nosaltres, a més, volem remarcar que són una organització plural, en la qual sota l’objectiu del dret a decidir caben diferents pensaments. Per això, compten amb adherits de les principals formacions d’esquerres del País Valencià”, afirma. Al secretariat nacional de la plataforma, per exemple, hi ha dos càrrecs de Compromís, com ara la regidora a Alaquàs (Horta) Consol Barberà i Àlex Ruiz, que va convertir-se fa poc temps en alcalde de Bellreguard (Safor). “Vaig fer-me de la plataforma perquè sóc un convençut del dret a decidir del poble valencià”, afirma l’alcalde de la coalició valencianista.
Decidir-ho tot
Tot i nodrir-se de destacats referents de l’independentisme valencià i gaudir d’una estructura interna similar a l’ANC, la plataforma no és independentista. “No som una entitat independentista. Si ho fórem, només estaríem en capacitat de dirigir-nos a un determinat sector ideològic”, explica Infante. 

“Nosaltres plantegem el nostre radi d’acció en el dret individual, col·lectiu i de país de decidir. Però de poder decidir-ho tot, no només la qüestió nacional o identitària”, indica. “El nostre objectiu és que la ciutadania valenciana s’apodere i puga decidir-ho tot, que siga realment sobirana en tots els àmbits que l’envolten dia a dia”, agrega el secretari d’organització de la plataforma, l’activista castellonenc Oriol Artero


Amb l’infrafinançament dels valencians copant tots els debats, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià ha centrat els seus esforços en campanyes per denunciar “l’espoli fiscal” que pateixen els valencians i a fer consciència en favor d’una major sobirania impositiva del territori valencià com a solució al problema del maltractament fiscal de l’Estat espanyol. “El País Valencià ha de plantar-se. No pot consentir aquesta dominació econòmica”, exigeix Infante. 

Per tal de reclamar un millor tracte fiscal, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià va impulsar junt amb altres organitzacions com ara Escola Valenciana i Intersindical Valenciana una crida a favor del finançament, que va plasmar-se al carrer en una manifestació el 10 de juny a València. Amb el lema “Contra l’espoli, volem les claus de la caixa”, diversos centenars de persones van marxar per la capital valenciana, amb la presència de càrrecs de les forces del Botànic i del Consell, com ara el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, o la número dos d’aquest departament, Clara Ferrando. Amb tot, no ha sigut l’única acció en favor d’una major sobirania fiscal en la qual ha participat l’entitat sobiranista. També s’implicaren en la campanya “els diners dels valencians a casa”. 



Transversalitat. La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià busca realitzar un missatge transversal a favor de la sobirania del poble valencià en la qual figuren totes les ideologies. L’exemple més clar fou la xarrada realitzada el passat 29 de setembre, en la qual van participar quasi totes les formacions de l’arc parlamentari valencià, fins i tot el PP. 

L’organització sobiranista, al seu torn, ha realitzat diverses xerrades i fòrums de pensament per tractar la qüestió del finançament. Una de les taules rodones més destacades va celebrar-se fa unes setmanes a Vilafamés (Plana Alta). El debat comptava amb la presència del diputat del PP a les Corts Valencianes, Rubén Ibañez, i amb l’exsíndic de Ciutadans i ara parlamentari no adscrit, Alexis Marí. La plataforma també ha anunciat que serà de la partida en la pròxima manifestació valenciana contra l’infrafinançament. 

Més enllà de la qüestió fiscal, la plataforma està dissenyant una campanya en favor del municipalisme i ha impulsat el llibre El País Valencià que volem(Edicions de 1979), una obra que “proposa idees per resoldre els problemes actuals del País Valencià”, afirma Infante. 
La unitat, a la recambra
Encara que la Plataforma pel Dret a Decidir té com a objectiu aconseguir que el  País Valencià siga un subjecte polític propi, l’organització sobiranista no està aïllada de la resta de territoris amb llengua i cultura comunes. És per això que després d’un debat intens d’un any al si de les tres entitats i també entre ells, el 22 d’abril de 2016, a tres dies de la commemoració de la desfeta d’Almansa, l’ANC, l’Assemblea Sobiranista de Mallorca i la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià creaven la Coordinadora d’Entitats Sobiranistes dels Països Catalans. 

La plataforma unitària dels tres territoris, presentada a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, “recollia la solidaritat entre els tres territoris i la qüestió federal, fonamental per remarcar els ritmes, les diferències i particularitats de cadascun”, reivindica Infante. “Ho vam fer des de l’absoluta independència i reconeixent que cada territori és un subjecte polític”, recorda. 
Tanmateix, la repressió policial judicial de l’Estat contra el referèndum català va provocar que l’entitat sobiranista valenciana realitzara diversos actes en solidaritat amb Catalunya. La plataforma, no debades, va tornar al Teatre El Micalet de València per fer una xarrada, que va omplir la sala de gom a gom, a favor de la votació de l’1 d’octubre i del dret a decidir dels valencians. També, i després de la violència policial contra les urnes el dia del referèndum, la plataforma va convocar una de les manifestacions més massives que s’han celebrat darrerament al País Valencià. Un clam de solidaritat amb el Principat que també mostrava com la guspira sobiranista valenciana va creixent a poc a poc per convertir-se en una flama viva.


Pots seguir Boladevidre
Twitter:       @Boladevidre
Google+:    https://plus.google.com/u/0/1006401424208124