Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dilluns, 16 de desembre del 2013

EL 21 DE DESEMBRE TOTHOM A CASTELLÓ

Enguany es commemora el 81è aniversari de les “Normes de Castelló”

La plataforma “Castelló per la Llengua” organitza diversos actes en record seu.
La plataforma d'Enllaçats per la Llengua dóna tot el suport a totes aquestes accions que culminen en una gran manifestació en suport de l'escola pública i en valencià, i la fem extensiva a la defensa de la unitat de la llengua catalana.

La llengua-diu el nostre humanista Lluís Vives- és un dels principals fonaments de tota societat humana. Conservar una llengua, doncs, es mantindre, afermar en la realitat, l'existència d'una nació”.
Carles Salvador

El dilema no ha estat en la nostra Renaixença fabrisme o antifabrisme, sinó fabrisme o caos”
Manuel Sanchis-Guarner

També al País Valencià ha guanyat Pompeu Fabra la seva batalla”
Joan Fuster

Diuen que cada llengua és una manera diferent de veure el món, per tant, fent cas d'aquesta expressió, el 2013 més de 10 milions de persones, més de deu milions de catalanoparlants compartim, des de la nostra diversitat, una determinada visió de la globalitat. Més aviat hauríem de compartir-la, ja que circumstàncies polítiques adverses impedeixen la lliure circulació cultural, si més no, entre totes les diferents parts del territori.

La llengua i cultura catalanes passen per ser l'anormalitat més gran de l'occident europeu, els diferents estats i regions en què es divideix el territori catalanòfon incompleixen de mode flagrant la “Carta europea de les llengües minoritàries” i els diferents estatus jurídics que atorguen al català són del tot insuficients per a la seva plena normalització. Això quan els governs dels estats (teòricament garants de la protecció de les “seves” llengües) no s'enfronten directament a l'ús de la llengua catalana, com és el cas del govern de l'estat espanyol, que està cometent un intent de genocidi cultural contra els Països Catalans, especialment acusat els darrers temps a tots els territoris que en depenen d'ell (LOMCE,“LAPAO” a la Franja, el TIL a les Illes, tancament de RTVV al País Valencià, sentències contra la immersió lingüística del TC a Catalunya, etcètera). A aquesta situació cal sumar la preocupant situació del català també a la Catalunya Nord, l'Alguer i, fins i tot, al Principat d'Andorra.

Avui dia, davant els constants atacs que rep la llengua catalana, reivindiquem més que mai els llaços d'unió entre les diverses parts de les zones on es parla. Avui més que mai recordem “les Normes de Castelló”, fita ineludible de la nostra història que ajudà a assentar les bases de la gramàtica normalitzada al País Valencià, i que tant ajudaren (i ajuden) per a tendir ponts de respecte i entesa entre els què compartim una llengua comuna.

Reivindiquem una escola en valencià, pública i de qualitat que actuï com a eina de cohesió social i inclusiva, així fem nostre el lema dels nostres companys dels sindicats d'ensenyament: “La nostra escola, la nostra llengua”.

Així mateix reclamem uns mitjans de comunicació públics que potenciïn la vertebració del país i que es coordini recíprocament amb els seus homòlegs per mor de crear l'espai de comunicació en català.

Per tot això i per moltes més coses cridem a la mobilització popular i a l'assistència a la manifestació el pròxim dia 21 de desembre a les 18h a la Plaça de la Independència de Castelló de la Plana. Us convidem a donar suport a aquesta crida com a particulars o com a entitats i a fer-ne difusió a les xarxes socials (amb les etiquetes #Crida21D i #81anysNormes).

Perquè encara no-res és perdut, perquè, malgrat la greu situació, com deia Estellés: “Hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot”.

Plataforma Enllaçats per la Llengua
Desembre 2013

EL 21 DE DESEMBRE TOTHOM A CASTELLÓ


Coincidint amb els actes de celebració del 81 aniversari de les Normes de Castelló i de la manifestació reivindicativa, la plataforma ENLLAÇATS PER LA LLENGUA amb presència directa o delegada d'entitats de tots els territoris dels Països Catalans, celebrarà el plenari, el qual ha de servir per valorar les darreres campanyes i reflexionar sobre el futur immediat i a mig termini amb nous projectes i reptes amb la vista posada a la internacionalització i la judicialització dels diversos conflictes lingüístics que ha anat obrint per l’estat espanyol.

Recordem que la plataforma d'ExLL va sorgir fa just un any, precisament a Castelló, durant la celebració anterior de les Normes. En aquest any ha estat present en la majoria d'actes, convocatòries i lluites en favor de la dignitat, la unitat de la llengua i els drets lingüístics que es segueixen vulnerant sense solució de continuïtat de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.

Així, a més de la gran mobilització del 9 de març passat en la qual es va llegir el manifest d'ENLLAÇATS a una quarantena de ciutats de tots els Països Catalans, ha participat en un centenar d'actes més, donant suport als Alcaldes de la Franja en contra del LAPAO, a la comunitat de docents de les Illes en contra del TIL, als perjudicats pel tancament de RTVV, a les agressions físiques per part d’agents dels cossos de seguretat espanyols com a conseqüència de discriminació lingüística o als actes en contra de la LOMQE juntament amb entitats d'Euskadi i Galiza. També va participar a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, i a Fira d’Entitats de les Festes de la Mercè.

Celebrem i agraïm a ENLLAÇATS PER LA LLENGUA el vigor que ha demostrat en defensa de la llengua comuna i la seva clara aposta per un futur inevitable de treball conjunt, almenys en els aspectes cultural i lingüístic, d'uns Països Catalans reunits de nou.