Google+ Google+

TRADUEIX / TRANSLATE

dijous, 31 d’agost del 2017

LA FORÇA DE LA INDIGNACIÓ

Dues notícies consecutives que ajuden a entendre com la indignació organitzada sovint te la força de moure realment les coses. Bon moment per recordar que fa pocs anys, la indignació de centenars de milers de persones de les Illes Balears i Pitiüses, va omplir els carrers de llaços per impedir la imposició del TIL que significava un atac frontal a la llengua pròpia dels Països Catalans. Pocs mesos després queia el Govern Bauzà, i el moviment popular Enllaçats per la Llengua s'organitzava a tot el territori, de Salses a Guardamar i de Fraga a l'Alguer. Avís per a embarcacions.

L'STEI, indignat amb l'exempció del català a metges i infermers

Els serveis jurídics del sindicat estudien la legalitat de la resolució del Servei de Salut publicada aquest dimarts al BOIB
Imatge d'arxiu d'una infermera. / MANOLO GARCÍA
L' STEI està “indignat” amb la resolució del Servei de Salut publicada aquest dimarts al BOIBen la qual s'eximeix metges i infermers d'acreditar el coneixement del català en els procediments de selecció, provisió i mobilitat de personal estatutari fix i temporal (interí, eventual i substitut). Des del sindicat consideren que aquesta mesura “no està justificada” perquè “la majoria dels professionals sanitaris tenen el B2 de català”, segons els ha confirmat la mateixa Conselleria de Salut.
“Quan va entrar el Govern varen donar una moratòria d'un any i molta de gent va obtenir el català i ara resulta que no el demanen quan hi ha gent suficient que el té”, ha lamentat Maria Antònia Font, secretària de normalització lingüística del sindicat. “No hi ha voluntat política, no s'estan fent les passes que toquen cap a la normalització lingüística del català”, hi ha afegit.
Així mateix, Font ha explicat que els serveis jurídics del sindicat estan estudiant si aquesta resolució pot establir una nova moratòria quan el decret que establia la moratòria va finalitzar el passat 1 de juny.
________________________________________

L'IBSalut rectifica la resolució sobre coneixements de català

dBalears


El Servei de Salut de les Balears ha anunciat que treballa en la modificació de la resolució sobre coneixements de català que ha publicat aquest dijous el Butlletí Oficial, mitjançant la qual es dispensava del coneixement de la llengua pròpia per a l'accés a places de metges i infermers. L'IbSalut ha explicat que aquesta modificació té la «finalitat de dissipar qualsevol dubte sobre la voluntat del Govern de facilitar que els usuaris de la xarxa sanitària pública puguin ser atesos en català».
La resolució «donarà més pes al coneixement del català a l'hora de contractar» i «s'adequarà als criteris lingüístics dels acords de governabilitat i al futur decret regulador d'aquesta matèria que el Govern dictarà pròximament». Aquesta modificació es publicarà en el proper BOIB i estarà emmarcada en la Llei 4/2016, de 6 d'abril, de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l'ús del català en l'àmbit de la funció pública. La resolució és transitòria mentre l'IbSalut i la Direcció general de Política Lingüística treballen en la redacció del decret que desenvolupa la Llei 4/2016.
Cal destacar que la modificació s'ha anunciat després que l'STEI Intersindical hagi acusat el Govern d'incomplir la normativa. Així mateix, MÉS per Mallorca ha registrat aquest mateix dijous un document en el Parlament sol·licitant un informe que justifiqui la mesura.

Fonts:
L'STEI, indignat amb l'exempció del català a metges i infermers
L'IBSalut rectifica la resolució sobre coneixements de català » Balears » Balears » dBalears.cat

Pots seguir Boladevidre